spot_img

Testiranje na celiakijo za starejšo populacijo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img


V mesecu juniju je Mesta občina Maribor skupaj z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor (Kliniko za pediatrijo) v okviru evropskega projekta CD SKILLS v Domu pod Gorco in medgeneracijskem dnevnem centru TOTI DCA med starejšo populacijo izvedla hitro testiranje na celiakijo. Partnerji se bodo do konca poletja odpravili še v največji dom za starejše, Dom Danice Vogrinec ter najverjetneje tudi Dom starejših občanov Tezno.

Ena od aktivnosti projekta CD SKILLS je ocena trenutnega stanja obravnave bolnikov s celiakijo v regiji z uporabo orodij, pripravljenih v sklopu zaključenega projekta Focus IN CD. V projektu CD SKILLS partnerji razvijajo nove storitve za izboljšanje zdravstvenega sistema vključno z razvojem in testiranjem inovativnih pilotnih rešitev, namenjenih izboljšanju diagnostičnih metod in kakovosti življenja bolnikov.

Številnim bolnikom se celiakija odkrije z veliko zamudo, kar ima resne posledice za njihovo zdravje in splošno kakovost življenja, neodkriti ali nezdravljeni bolniki s celiakijo so namreč izpostavljeni tveganju za razvoj resnih zapletov bolezni, vključno z osteoporozo, boleznimi ščitnice, slabokrvnostjo itd. Predstavljena metoda hitrega odkrivanja bolezni s pomočjo dokazovanja protiteles v kapljici krvi je manj invazivna kot običajne preiskave, vendar še vedno dovolj zanesljiva.

Bolniki, pri katerih bo postavljen sum na celiakijo, bodo povabljeni na potrditvene preiskave. V primeru resnih zdravstvenih težav bo bolnikom ne glede na rezultate testiranja svetovan obisk pri ustreznem specialistu. Hitri testi za celiakijo namreč ne morejo nadomestiti usmerjenih preiskav, ki jih na podlagi zdravstvenih težav lahko predvidi zdravnik.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img