spot_img

Univerza v Mariboru na zemljevidu institucij z opremo za najnaprednejšo površinsko analizo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Tokratna prispela oprema v okviru projekta RIUM se nanaša na področje Napredni materiali in tehnologije. Raziskave na področjih obvladovanja izdelave, obdelave in karakterizacije materialov so namreč ključne za inovativne, v aplikacijo usmerjene izdelke in storitve. Z novo vrhunsko opremo, ki je edinstvena v Sloveniji in širše, bo tako raziskovalcem omogočen dostop do vrhunske opreme za izdelavo, predelavo in obdelavo naprednih materialov in razvoja novih izdelkov.

Predstavitev opreme:

Instrument masne spektrometrije sekundarnih ionov z analizatorjem na čas preleta je edinstvena oprema v slovenskem merilu in širši okolici zaradi njegove široke uporabe ter tehnologije, ki omogoča doseganje visoke masne in lateralne ločljivosti. Instrument se uporablja za merjenje masnih spektrov na površini trdnih snovi, na podlagi katerih lahko določimo elementno sestavo ter molekularno strukturo preučevane snovi. Instrument je opremljen z različnimi izvori ionskih pušk, kar predstavlja pomembno prednost analize anorganskih in organskih snovi. Uporaba konstantnega pretoka plina (kisika ali argona), ter dodatna možnost vzpostavitve inertne atmosfere omogočata analizo neprevodnih vzorcev z visoko ločljivostjo.

Oprema se lahko uporablja za preučevanje trdnih snovi, ki so obstojne v ultra visokem vakuumu. Zaradi uporabe različnih ionskih izvorov se lahko le-ta uporablja za preučevanje anorganskih in organskih materialov, ki izkazujejo prevodne in prav tako neprevodne lastnosti. Pri tem izmerimo spektre, ki dosegajo visoke masne in lateralne ločljivosti, tudi za lažje elemente kot so vodik, dušik in kisik na površini snovi in v prav tako v njeni notranjosti.

Zaradi upora te tandemske masne spektrometrije, instrument izkazuje pomembno prednost pri določanju lastnosti organskih materialov z visoko masno in lateralno ločljivostjo.

S pomočjo instrumenta TOF-SIMS se bodo izvajale raziskave, ki vključujejo analizo najrazličnejših materialov trdnih snovi, kot so kovine, nekovine, keramični materiali, različni organski materiali (npr. polimeri) ter ostali napredni materiali, kompoziti različnih sestav.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img