Svetovni dan varnosti pacientov s sloganom Glas pacientu!

Danes je svetovni dan varnosti pacientov, ki letos poteka pod sloganom Glas pacientu! Aktivnosti so se začele že pred dnevi – v četrtek je potekala konferenca Posvet pacientov s strokovnjaki, v petek so številne zdravstvene ustanove organizirale dan odprtih vrat, danes zvečer pa bodo nekateri mostovi, spomeniki in druge stavbe oranžno osvetljeni.

Rdeča nit aktivnosti ob dnevu pacientov je prizadevanje za opolnomočenje bolnika z upoštevanjem njegovega glasu, so poudarili na ministrstvu za zdravje.

S tem namenom pripravljajo aplikacijo, s katero bodo lahko bolniki, svojci in zaposleni anonimno sporočali vse težave, ki so jih doživeli med zdravstveno obravnavo. To bo omogočilo korektivno in preventivno ukrepanje, hkrati pa bo aplikacija služila kot učna platforma za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, so navedli v sporočilu za javnost.

Varnost bolnikov je namreč odgovornost vseh sodelujočih v zdravstveni obravnavi – prav bolniki sami lahko znatno pripomorejo k izboljšanju varnosti in kakovosti zdravstva. Pokazalo se je, da ima vključevanje bolnikov in njihovih družin v zdravstveno oskrbo pomembno vlogo za varnost bolnika in pripomore k večji uspešnosti izidov zdravljenja ter seveda k večjemu zadovoljstvu bolnika, so poudarili na ministrstvu.

Tudi generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak je na novinarski konferenci v petek dejal, da lahko bolniki pripomorejo k večji varnosti, če razumejo terapijo in se z njo strinjajo, prav tako, če razumejo postavljeno diagnozo.

To ne pomeni, da postanejo strokovnjaki, pač pa da zaupajo strokovnjakom in včasih opozorijo na nenamerne napake – njihova vloga tako ni zgolj pasivna. “Vemo, da ko smo odpuščeni iz bolnišnice, je kakovost našega zdravljenja odvisna tudi od tega, kaj mi počnemo,” je poudaril. V zvezi si sicer prizadevajo za ločevanje napak v zdravstvu od krivde. “Napaka je najprej priložnost, da si jo priznamo, potem pa je priložnost, da se iz napake nekaj naučimo,” je poudaril.

Po njegovi oceni podatki kažejo, da v Sloveniji med napako in krivdo odnos ni urejen, saj je na nacionalni ravni ministrstvu za zdravje letno prijavljenih samo 100 napak. Glede na število zdravstvenih storitev pa bi po njegovih besedah pričakovali, da bi bilo letno prijavljenih 20.000 napak. Med njimi so tudi primeri nepravilnosti, zelo redko pa se pojavijo naklepne napake ali malomarnost, je prepričan Cuzak.

Pred današnjim dnevom pacientov je v petek v 14 bolnišnicah in zdravstvenih domovih v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Celju, Kopru, Novi Gorici, Murski Soboti, na Jesenicah, Golniku in v Radečah potekal dan odprtih vrat. Skupna tema vseh aktivnosti je bila opolnomočenje bolnika.

Danes zvečer pa bodo nekateri mostovi, spomeniki in stavbe osvetljeni v oranžno barvo.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content