spot_img

Svetovne cene hrane že peti mesec zapored navzdol, a le za odtenek

V zadnjem tednu

Svetovne cene hrane so se avgusta še peti mesec zapored nekoliko znižale. Najbolj se je na mesečni ravni pocenilo rastlinsko olje, zaradi nadaljevanja izvoza iz črnomorskih pristanišč v Ukrajini so padle tudi cene pšenice, izhaja iz danes objavljenega poročila Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo.

Indeks cen hrane je maja v povprečju dosegel 138 točk, kar je 1,9 odstotka manj kot julija. Medletno je bila vrednost kazalnika, ki spremlja mesečne premike cen košarice prehranskih surovin, s katerimi se najbolj pogosto trguje, višja za 7,9 odstotka, je danes sporočila FAO.

Kazalnik cen za žitarice je bil glede na julij s 145,2 točke višji za dve točki ali 1,4 odstotka. Mednarodne cene pšenice so se avgusta po podatkih FAO znižale tretji mesec zapored, in sicer za 5,1 odstotka. Padec mednarodnih cen pšenice je odražal boljše proizvodne možnosti v Severni Ameriki in Rusiji ter nadaljevanje izvoza iz črnomorskih pristanišč v Ukrajini, so pojasnili pri organizaciji.

Največji padec na mesečni ravni je zabeležil kazalnik cen rastlinskih olj, ki je bil avgusta s 163,3 točke glede na julij nižji za 3,3 odstotka. Na močan padec so tako kot julija vplivale nižje svetovne cene palmovega, repičnega in sončničnega olja.

Kazalnik cen za mleko in mlečne izdelke je avgusta dosegel vrednost 143,5 točke oz. dva odstotka nižje kot julija, kar predstavlja drugi zaporedni mesečni padec cen, ki pa kljub temu ostajajo 23,5 odstotka višje kot avgusta lani.

Svetovne cene mesa so minuli mesec dosegle 122,7 točke, kar predstavlja 1,5-odstotni padec na mesečni ravni. To predstavlja drugi zaporedni mesečni padec z rekordne vrednosti, dosežene junija letos. Avgusta so se znižale mednarodne kotacije za perutninsko in goveje meso, medtem ko se je ovčje in prašičje meso nekoliko podražilo.

Podindeks cen sladkorja se je znižal za 2,1 odstotka na 110,4 točke, kar predstavlja najnižjo vrednost po juliju 2021. Kot ugotavljajo pri FAO, je bilo avgustovsko znižanje cen predvsem posledica povečanja zgornje meje izvoza sladkorja v Indiji in nižjih cen etanola v Braziliji.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel