Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je objavilo javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026. Novost razpisa je, da se lahko prijavijo ponudniki iz celotne Slovenije. Namen razpisa je zagotoviti študentom bolj zdravo in dostopno prehrano. Po navedbah ministrstva bosta pri ocenjevanju prijav ključna kriterija kakovost in cena hrane.

Ministrstvo bo ponudnike razdelilo v dve kategoriji. Ponudniki tipa A bodo vključeni tradicionalne samostojne restavracije, gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice, gostišča, turistične kmetije in začasni gostinski obrati, ki se bodo lahko prijavili na razpis na enak način kot doslej.

Pod tip B pa so uvrščeni javni zavodi, srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele ter akreditirane visokošolske ustanove, ki imajo lastno kuhinjo in sami pripravljajo ter ponujajo hrano. Po uvedbi sprememb bodo ponudniki tipa B lažje sodelovali na razpisu. Ena ključnih novosti razpisa je zahteva, da ponudniki dnevno zagotavljajo vsaj dve različni študentski kosili, od katerih bo eno brezmesno