Zaradi deževja, ki nas spremlja v zadnjih dneh, so letošnje trgatve prekinjene. Čeprav so vinogradniki v preteklih dveh tednih že obrali večino grozdja, pri večjih in srednje velikih pridelovalcih še vedno ostaja nekaj neobranega. Zaradi obsežnosti pridelka namreč še niso zaključili trgatve. “Na trtah so ostale predvsem pozne sorte, kot so laški in renski rizling ter nekaj rdečih sort. V podjetju Radgonske gorice so na primer obdelali že tri četrtine vinogradov, medtem ko so manjši vinogradniki večinoma že zaključili,” je povedal Marko Breznik, agronom s specializacijo za vinogradništvo, ki je zaposlen na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Kako bo močno deževje vplivalo na grozdje, ki še ni obrano? Po Breznikovih besedah obstaja večja verjetnost pojava gnilobe, prav tako se bodo poslabšali ključni parametri: “Grozdje ne bo več dozorevalo ali pa bo ta proces zelo upočasnjen. V takšnem vremenu ni mogoče pridobiti ničesar koristnega.”

Breznik svetuje, da se v mokrem in deževnem vremenu trgatev izogne in se počaka na prvi suhi dan. “Medtem pa lahko vinogradniki v vmesnem času opravijo nujna dela v kleteh, kjer mošt že fermentira.” Pri tem pa opozarja na previdnost, saj pri fermentaciji nastaja večja količina ogljikovega dioksida, kar zmanjšuje količino kisika v zraku, kar pa lahko predstavlja smrtonosno nevarnost pri delu v zaprtih prostorih.