spot_img

Revolucionarno zdravljenje multiple skleroze

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalno zdravje smo raziskovali zdravljenje multiple skleroze. Od konca minulega leta je slovenskim bolnikom z recidivno obliko multiple skleroze na voljo novo biološko zdravilo, ki si ga lahko enkrat na mesec s peresnikom aplicirajo sami doma. Zdravilo je visoko učinkovito zdravilo, za zdravljenje z njim pa je pri nas nekaj sto kandidatov. Multipla skleroza je kronična bolezen osrednjega živčevja, ki prizadene okrog 2,8 milijona ljudi po vsem svetu. 4 V Sloveniji z multiplo sklerozo živi več kot 3.500 bolnikov.

Multipla skleroza (MS) je kronična avto­imunska vnetna bolezen, za katero ne poznamo vzroka. Prizadene osrednje živčevje. Simptomi se najpogosteje pojavijo med dvajsetim in štiridesetim letom starosti, ženske obolevajo trikrat pogosteje kot moški. Ni klasična dedna bolezen, se pa pojavi pri bolnikih z dedno predispozicijo.

Multipla skleroza je tako še vedno neozdrav­ljiva bolezen. Glavni cilj zdravljenja je blažitev simptomov, ki prej ali slej pripeljejo do lažje ali težje invalidnosti.
Za razliko od nekoč skromne diagnostične opreme in zelo omejene izbire zdravil, je danes na voljo več kot 12 različnih učinkovin, med njimi tudi bolnikom prijaznejše oblike zdravljenja; potekajo številne raziskave, da bi obravnavo bolnikov z MS še zboljšali, bolezen čim prej odkrili, morda nekoč znali preprečiti oziroma jo pozdraviti…

Slovenskim bolnikom z recidivno obliko multiple skleroze je od konca minulega leta na voljo novo biološko zdravilo, ki si ga lahko enkrat na mesec s peresnikom aplicirajo sami doma. Zdravilo ofatumumab je popolnoma humano monoklonsko protitelo, ki je usmerjeno proti limfocitom B.

Zdravilo ofatumumab je primerno za bolnike, ki še niso zdravljeni, in tiste, ki že prejemajo katero od terapij, ki pa ni dovolj učinkovita. Med približno 3000 bolniki z multiplo sklerozo v Sloveniji jih ima približno 60 odstotkov bolezen z zagoni. Med njimi so kandidati za zdravljenje z ofatumumabom, ki jih je realno pri nas nekaj 100.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img