spot_img

Bo v prihodnje bolniška v breme delodajalca trajala le 20 dni?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

DZ se je seznanil s predlogom novele zakona o delovnih razmerjih, po katerem bi se obdobje nadomestila za bolniško odsotnost zaposlenih, ki se izplačuje v breme delodajalca, skrajšalo s sedanjih 30 na 20 delovnih dni. Novelo so predlagali v SAB, podpirajo jo v SDS, NSi, Konkretno, NP in SNS, proti pa so LMŠ, SD, DeSUS in Levica. Slednji opozarjajo, da bi to izkopalo skoraj 100-milijonsko luknjo v zdravstveni blagajni, kar bi lahko privedlo do zmanjševanja obsega storitev.

Predlog zakona pripravili v SAB

Predlog zakona je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Markom Bandellijem (SAB), ki je spomnil, da delodajalci, samostojni podjetniki, obrtniki, kmetje in samozaposleni v kulturi že vrsto let pozivajo k spremembi veljavne zakonodaje. Predlagane rešitve bodo po njegovih besedah zmanjšale prekarno delo, izboljšale položaj samozaposlenih, finančno razbremenile gospodarstvo in pozitivno vplivale na njegovo konkurenčnost. Po predlogu se bo obdobje nadomestila za bolniško odsotnost zaposlenih, ki se izplačuje v breme delodajalca, skrajšalo s sedanjih 30 delovnih dni na 20 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, vendar na največ 80 dni v koledarskem letu. Enako bi veljalo za samostojne podjetnike, ki sami nosijo breme stroškov zaradi bolniške odsotnosti.

Po besedah državnega sekretarja na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveta Uršiča takemu predlogu s strokovnega vidika ni mogoče nasprotovati. “Z vidika delavca ne prinaša bistvenih sprememb,” je dejal. Obseg pravice delavca do nadomestila plače se namreč v primeru upravičene odsotnosti z dela ne spreminja.

Predlog zakona poleg poslancev SAB podpirajo v SDS, NSi, Konkretno, NP in SNS. “Predlagana novela odpravlja vzroke za mnoge težave slovenskih obrtnikov in podjetnikov, prav tako bo motivacija delodajalcev za sklepanje rednih zaposlitev večja,” je dejal Jožef Lenart (SDS). Delodajalci bodo vsekakor pridobili, za delavce pa ne bo bistvenih sprememb, pa je dejal Jani Ivanuša (SNS).

Kakšen je odziv NSi?

Tadeja Šuštar Zalar iz NSi, ki je podoben predlog v preteklih letih že večkrat vložila v zakonodajni postopek, pa je dejala, da se bo s sprejemom novele zakona stopilo naproti slovenskim obrtnikom, samostojnim podjetnikom in kmetom ter jim omogočilo, da bo tudi zanje zdravje na prvem mestu in bodo lahko v času bolniške odsotnosti z dela okrevali, ne pa delali samo zato, da bodo ob koncu meseca lahko plačali prispevke.

Že pri obravnavi predloga novele zakona o delovnih razmerjih, ki se vsebinsko navezuje na novelo zakona zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pa so, da bodo glasovali proti, napovedali še v DeSUS in SD. Predlog sicer podpirajo še v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev in SNS.

Dejan Židan (SD) pa je dodal, da pomanjkanje denarja v javni zdravstveni blagajni pomeni zmanjšanje obsega storitev, ljudje pa bodo puščeni na cedilu.

O podpori predlaganim spremembam bodo poslanci glasovali še danes, pri čemer bodo imeli na mizi predlog dopolnila Levice, da se začnejo uporabljati šele 1. marca 2030. S tem bi omogočili čas, da se zagotovi nemoteno financiranje zavoda za zdravstveno zavarovanje in s tem prepreči krčenje obsega storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img