Slovenija se znajde v kaosu, vsak dan vladanja Roberta Goloba pa pomeni izgubljen dan za državo, je poudaril prvak NSi Matej Tonin na kongresu stranke. Po njegovem mnenju je potrebno iskati izhod, vendar na političnem prizorišču trenutno primanjkuje poguma, kar pomeni, da se bodo vsi problemi še naprej kopičili. Tonin je izpostavil, da NSi čaka obsežno delo, da se utrdijo za prihodnji mandat.

Nagovarjajoč članstvo na programskem kongresu v Horjulu, je Tonin izrazil prepričanje, da se zberejo “v času martinovanja, da si nalijejo čistega vina, da si povedo stvari brez olepševanja in brez politične korektnosti.”

Tonin meni, da trenutno v Sloveniji prevladuje politični kaos, pri čemer je opisal vlado Roberta Goloba kot vir številnih težav, ki naredijo Slovenijo manj privlačno, bolj nevarno in zbirokratizirano. Vendar pa Tonin poudarja, da težava ni v ljudeh, temveč v gospodarjenju z državo.

Prvak NSi je opozoril, da se bodo problemi kopičili, saj trenutno primanjkuje političnega poguma za iskanje rešitev. Izrazil je pričakovanje, da bodo naslednji meseci naporni, saj se mora stranka pripraviti na naslednji mandat. Tonin se zaveda, da jih čakajo napadi z obeh političnih strani, vendar izraža miren ponos, ker so v zadnjem desetletju uspeli vzpostaviti odpornost na kritike.

V prihajajočih mesecih se NSi tudi pripravlja na evropske volitve junija prihodnje leto. Tonin poudarja, da so izzivi pred Evropo, ki se je oddaljila od svojih temeljnih vrednot. Stranka želi zgraditi močno, varno in zeleno Evropo, ki je blizu ljudem.

Evropska poslanka Ljudmila Novak, ki se je povezala prek videopovezave iz Bruslja, se je osredotočila na tri ključne teme za prihodnost EU in Slovenije: zeleni prehod v EU, vprašanja migracij ter razmere v Ukrajini in Gazi. Izpostavila je pomen evropskega zelenega dogovora in opozorila, da so poplave letos dodaten dokaz, da tudi Slovenija čuti podnebne spremembe. Pomembno je tudi postaviti jasna pravila varovanja zunanjih mej EU v kontekstu vprašanj migracij, meni Novak.