Občina Bled bo uresničila napoved o prepovedi plovbe za lebdeče deske in o prepovedi odlaganja supov na plavajočih napravah ob Blejskem otoku. S tem želijo zagotoviti red in varnost na jezeru, saj se pojavlja vedno več novih plovil, ki niso bila zajeta v dosedanjem plovbnem režimu.

Kot je izpostavil blejski župan Anton Mežan, so deske, ki so lani “švigale med plavalci”, prenevarne in lahko hitro privedejo do nesreče. Zato na jezeru ne bodo več dovoljene deske na raznorazne pogone, kajti, kakršne koli deske ter športni rekviziti na električni ali motorni pogon.

Dovoljena bo le plovba in uporaba plovil ter športnih rekvizitov, ki so izrecno navedeni v odloku. Med njimi so pletne, leseni čolni, športni veslaški čolni, spremljajoča plovila na električni pogon v času vadbe in prireditev, jadrnice dolžine do 6,5 metra, jadralne deske, deske na ročni, nožni ali vetrni pogon, supi in plovila na električni pogon za izvajanje podvodnih dejavnosti.

Supi na Blejskem jezeru torej ostajajo dovoljeni, vendar jih ne bo več mogoče puščati na plavajočih napravah ob Blejskem otoku. Tam bodo lahko pristajali le leseni čolni na vesla. Kot so poudarili na občini, je Blejski otok kulturni spomenik državnega pomena in zanj velja poseben varstveni režim.

O predlaganih spremembah plovbnega režima bodo blejski svetniki odločali na današnji seji. Za poletje so napovedali tudi poostren nadzor, pri čemer globa za kršitev plovbnega režima ostaja nespremenjena in znaša 600 evrov.