V ponedeljek zvečer je silovit naliv hudo prizadel kraj Boračevo v Občini Radenci. Kot je povedal župan Radencev, Roman Leljak, je bilo poplavljenih okoli 100 hiš. “V hišah je bilo pol metra vode, v nekaterih tudi do štiri metre, poškodovane so tudi ceste. Škoda je zelo velika, po prvih ocenah bi rekel, da nekaj sto tisoč evrov,” je dejal Leljak.

Boračevo je okoli 18. ure zajel silovit, čeprav kratkotrajen naliv, ki je trajal okoli 15 minut. Po županovih besedah so se skupaj z gasilci in civilno zaščito takoj odpravili na teren, vendar je bil kraj nedostopen in do ljudi niso mogli priti.Ljudje so bili prepuščeni samim sebi in so brez elektrike čakali v višjih nadstropjih, da se voda umakne,” je pojasnil Leljak. Okrog 500 prebivalcem je povsem zalilo kleti, nekaterim tudi prva nadstropja domov. Voda se je umaknila okrog polnoči.

Župan Leljak je dejal, da nobena komunalna opremljenost ne bi mogla zadržati tako velike količine dežja v tako kratkem času. Na izredni občinski seji bo predlagal občinskemu svetu, da vsem prizadetim občanom namenijo po 1000 evrov občinske pomoči.

Po županovi oceni je bila ključna za dogodek ogromna količina dežja, ki je padel v zelo kratkem času. Komasacije na bližnjih poljih pred leti niso pripomogle k temu, da se kaj takega ne bi zgodilo. “Sinočnje količine vode so zelo presegle normalne količine dežja, tako da se včeraj Boračeva in Radenci v nobenem primeru ne bi rešili poplav. A v preteklosti so s komasacijami, ko so delali velike obdelovalne površine, zasipali nekatere manjše potoke in jarke in vse skupaj speljali v le en potok, kar je seveda napaka. A včeraj bi bile poplave v vsakem primeru,” je še dodal Leljak.

Podrobnejšo oceno škode bodo v občini naredili v naslednjih dneh. Zaenkrat Leljak ocenjuje, da je na občinski infrastrukturi škode za okrog 400.000 evrov, na zasebnih stavbah pa prav tako več sto tisoč evrov.