spot_img

Prekratki roki in podražitve ogrožajo projekte v socialnovarstvenih zavodih

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da bi lahko prekratki roki za dokončanje del ter visoka rast cen gradbenega materiala in storitev ogrozila izvedbo projektov v socialnovarstvenih zavodih.  Ker bi v takšnem primeru morali vračati pridobljena sredstva, jih to postavlja v finančno izredno tvegan položaj.

25 socialnovarstvenih zavodov, ki so sodelovali v anketi, za dokončanje zastavljenih projektov potrebuje najmanj tri dodatne mesece in približno 17,6 milijona evrov dodatnih sredstev. Brez podaljšanja roka in dodatnih sredstev bodo nekateri zavodi prisiljeni odstopiti od načrtovanih vlaganj, uporabniki pa bodo prikrajšani za nujno potrebne izboljšave in nove storitve.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je zato pristojno ministrstvo že pozvala, naj podaljša roke za dokončanje projektov in v proračunu zagotovi dodatna sredstva.

Socialnovarstveni zavodi so sredstva za bolj varno in prijazno bivalno okolje pridobili v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva, upoštevajoč deinstitucionalizacijo, ki je bil objavljen v Uradnem listu 28. 5. 2021 in je določal dva roka za prijavo projektov (20. 7. in 27. 8. 2021). Skupnost socialnih zavodov Slovenije je ob tem že oktobra lani, torej še pred aktualnimi izrednimi razmerami, pristojnemu ministrstvu predlagala, naj podaljša rok za dokončanje projektov vsaj za obdobje med obema rokoma (vsaj za 45 dni), vendar predlog ni bil upoštevan. Seznam prejemnikov sredstev je bil nato z dvomesečnim zamikom objavljen 12. 11. 2021.

V okviru omenjenega razpisa so bili izbrani investicijski projekti, katerih namen je zagotoviti prijazno in varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha epidemije koronavirusa ali drugih nalezljivih bolezni. Zajemajo tako gradnjo novih objektov oziroma bivalnih enot kot tudi prenove, preureditve in nadgradnje obstoječih zmogljivosti v skladu s trenutnimi minimalnim standardi.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img