spot_img

Pred praznikom dela…

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Prihajajoči konec tedna bo zaznamoval Praznik dela, ki bo po dveh letih epidemije letos znova obeležili tako, kot veleva tradicija. Sindikalne podružnice in drugi organizatorji pripravljajo številna kresovanja na predvečer praznika, številne slovesne prireditve pa se bodo zvrstile tudi 1. maja. Praznik dela  je mednarodni praznik delavstva, ki ga vsako leto 1. maja praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so Združene države Amerike, zanimivo, saj ravno od tam izhaja osnova za praznovanje omenjenega praznika.

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujejo ljudje po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chichagu.

Epidemija je zadnji 2 leti močno vpliva tudi na trg dela, kjer so se mnogi zaposleni iz različnih razlogov znašli v stiski. Pojavljale so se nejasnosti glede dolžnosti in pravic zaposlenih, slišati pa je bilo moč tudi opozorila o porastu števila kršitev delovne zakonodaje.

Zadnja leta pa je na trgu dela moč opaziti vse več prekarnih oblik dela. Prekarne oblike dela so nestandardne oblike dela in veljajo za nestabilno, negotovo obliko zaposlitve. V letu 2021 jih je opravljalo 58.000 delovno aktivnih oz. 6,0 % vseh delovno aktivnih. Delež prekarnih delavcev se je v primerjavi z letom prej zvišal za 1,3 odstotne točke.

Kres, mlaj, nagelj, budnice, rdeča barva, sindikalni nagovori … To so stvari, ki zaznamujejo Prvi in drugi maj, torej praznik dela. In tokrat, po dolgem času bodo po vsej Sloveniji ponovno potekala kresovanja ter prvomajske proslave.

Mednarodni praznik dela pa je dobra priložnost za pregled stanja na trgu dela v Sloveniji. V zadnjih 14 letih je bilo število delovno aktivnih največje leta 2008, 996.000, in tedaj je bila stopnja brezposelnosti najnižja, znašala je 4,4 %. Ravno obratno je bilo leta 2013, ko je bilo število delovno aktivnih najmanjše, 906.000, stopnja brezposelnosti pa je bila najvišja, 10,1-odstotna. V 2021 je bilo delovno aktivnih 972.000 oseb, stopnja brezposelnosti pa je znašala 4,7 %.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img