spot_img

Požarna dvigala v UKC Maribor

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so danes predali namenu novozgrajena požarna dvigala v stolpnici klinike za kirurgijo. S tem bodo v 16-nadstropni stavbi, zgrajeni leta 1976, končno lahko zagotovili ustrezno požarno varnost bolnikov in zaposlenih. Obenem je s tem omogočeno lažje prehajanje med nadstropji.

Na ta dvigala so v UKC Maribor čakali vrsto let, projekt se je namreč uradno začel leta 2012. Po številnih zapletih z neuspešnimi razpisi, s pripravo dokumentacije in izvedbo javnega naročila so jih začeli graditi leta 2020. Dela je ovirala tudi epidemija covida-19, saj so bile v stolpnici intenzivne enote za oskrbo bolnikov s to boleznijo.

Obstoječa štiri dvigala znotraj stolpnice so bila preobremenjena, saj so bila namenjena tako bolnikom in osebju kot obiskovalcem. Z njimi so premikali tudi bolniške postelje in vozičke z zdravili ali drugo opremo, zato se je na prosto dvigalo običajno dolgo čakalo. V primeru požara bi imeli velike težave z evakuacijo ljudi iz objekta.

Gre za dve požarni dvigali, ki so ju zgradili na zunanji strani stolpnice. Prvenstveno sta namenjeni dostopu v nadstropja v primeru požara, uporabljali pa ju bodo tudi za selitev bolnikov ter prevoz obrokov iz razdelilne kuhinje v kleti. Po potrebi bo odprto tudi za zunanje obiskovalce. Dvigali sta hitrejši, saj pripeljeta v 16. nadstropje v 30 sekundah.

Po beseda predstavnika ministrstva za zdravje, Jureta Dolinarja je izgradnja požarnih dvigal stala 6,7 milijona evrov. Večji del je financiralo ministrstvo za zdravje, manjši del je prispeval UKC Maribor.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img