spot_img

Poučen pohod o vojni zgodovini 20. stoletja

V zadnjem tednu

Občina Šentilj je letos znova izvedla pohod z nazivom Šentilj 91. Na slednje vsako tretje leto organizirajo dogodek, kjer si ogledajo številne znamenitosti zgodovine 20. stoletja. Letos so obiskali bunkerje, ki so bili ključni za obrambo pred nacističnim okupatorjem. Veliko pozornosti pa so namenili tudi pomenu desetdnevne vojne za Slovenijo. Pohod sicer poteka vsako leto v eni izmed občin Kungota, Pesnica in Šentilj.

V občini Kungota, Pesnica in Šentilj vsako leto proti koncu aprila organizirajo pohod, kjer obujajo spomine na ključne dogodke zgodovine 20. stoletja. V sklopu letošnjega druženja so obiskali območje starega Šentilja, kjer so si v spremstvu podžupana Vladimirja Maherja ogledali bunkerje iz časa II. svetovne vojne.

V drugem delo pohoda so se posvetili prelomnim dogodkom iz časa tako imenovane deset dnevne vojne za Slovenijo. Kot se je kasneje izkazalo je TO na območju današnje občine Pesnica, ki jo je vodil Srečko Cehnar, dosegla eno izmed strateško pomembnejših zmag nad Jugoslovansko ljudsko armado.

Predstavnik občine Šentilj Vladimir Maher, miličnik na mejnem prehodu Šentilj in poveljnik TO pri obrambi Šentilja Srečko Cehnar so si enotni, da gre tako v primeru poraza nacističnega okupatorja, kot tudi kasneje JLA, za ključne dogodke zgodovine Slovenije, brez katerih bi verjetno danes govorili o popolnoma drugačni državi. Želijo pa si, da bi predvsem desetdnevni vojni za Slovenijo v izobraževalnih procesih namenili več poudarka.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel