spot_img

Potrjen prvi primer opičjih koz

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz. Gre uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi v Slovenijo, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko.

Moški je okužen z zahodnoafriško različico opičjih koz, ki ima blažji potek bolezni. Epidemiologi so že začeli z iskanjem tesnih stikov z obolelim, da bi zamejili širjenje bolezni po državi.

Epidemiologi sedaj že ščejo ljudi, ki so bili v tesnih stikih z obolelim, da bi čim bolje zamejili širjenje opičjih koz v Sloveniji. Bolezen se namreč prenaša s fizičnim kontaktom, lahko tudi preko okuženega predmeta npr. posteljnine ali s spolnim odnosom.

Inkubacijska doba bolezni opičjih koz je od 5 do 21 dni, najpogosteje se bolezen razvije v 6 do 13 dneh. Trenutno so virus potrdili v 16 državah, tveganje za splošno prebivalstvo pa je razmeroma nizko. Je pa bolezen nekoliko bolj neugodna za bolnike, ki imajo hudo motnjo imunskega sistema, bolj so ogrožene tudi nosečnice in majhni otroci. Zato okuženim odsvetujejo stike z ogroženimi skupinami.

Terapija oziroma zdravljenje bolezni ni potrebno, okuženi pa naj se izogibajo tudi stiku s hišnimi ljubljenčki, saj se ti lahko okužijo in bi lahko predstavljali rezeorvar za nadaljne širjenje okužb. Cepivo proti črnim kozam delno ščiti tudi proti opičjim kozam. Drugo cepivo je registrirano za preprečevanje opičjih koz in črnih koz in bi bilo smiselno cepiti tiste, ki so najbolj na udaru, to so laboratorijski delavci. Na voljo pa so tudi zdravila, ki pa jih v Evropi še ni.

Situacijo budno spremljajo tudi na ministrstvu za zdravje, grožnja za javno zdravje splošne populacije je relativno nizka, a je potrebno storiti vse, da se prekine prenos okužb. Na ministrstvu bodo po potrebi sprejemali ukrepe. Dobili so že predlog stroke, da se bolezen uvrsti na seznam poklicnih bolezni po Zakonu o nalezljivih boleznih. To bi omogočilo nadaljno spremljanje te bolezni in komunikacijo z vsemi mednarodnimi inštitucijami.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img