spot_img

Poleg elektrike, dražja tudi omrežnina za njeno distribucijo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Agencija za energijo je z januarjem zvišala omrežnino za distribucijo elektrike. Agencija je spremenila tudi omrežnine za distribucijo zemeljskega plina, ponekod navzgor, nekje navzdol, kar se bo ravno tako odrazilo na položnicah.

Agencija za energijo je za odjemalce elektrike zvišala tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem za 14,16 odstotka, kar za značilnega gospodinjskega odjemalca pomeni za 1,88 evra višji mesečni oz. za 22,52 evra višji letni strošek.

Večini gospodinjskih odjemalcev električne energije in zemeljskega plina se bodo tako položnice spremenile le na račun omrežnin, saj dobavitelji večinoma niso podražili energentov. To so z novim letom storili le v mariborski Energiji plus.

Agencija je spremenila tudi omrežnino za distribucijo zemeljskega plina, a so te različne. Za značilnega odjemalca z letno porabo 10.000 kilovatnih ur se bo letni znesek omrežnine za distribucijo zemeljskega plina denimo zvišal v Ljubljani (za 2,5 odstotka oz. 4,60 evra) in Kranju (za 12,8 odstotka oz. 19,10 evra), znižal v Mariboru (za 1,2 odstotka oz. 1,90 evra), Celju (za 4,3 odstotka oz. 4,50 evra), Domžalah (za 0,7 odstotka oz. 1,60 evra) in Slovenski Bistrici (za 0,7 odstotka oz. 1,60 evra), medtem ko bo v Novem mestu, Novi Gorici, Kamniku in na Ptuju ostal nespremenjen.

Mariborska Energija plus, ki z elektriko oskrbuje več kot 120.000 kupcev, je s 1. januarjem prilagodila cene elektrike gospodinjskim odjemalcem na osnovnih cenikih.

Za povprečnega odjemalca bo položnica ob upoštevanju višje omrežnine višja za okoli 10 evrov oz. za 18 odstotkov.

Prav tako so z januarjem zaradi ekstremne rasti nabavnih cen zemeljskega plina prilagodili cene plina gospodinjskim kupcem na osnovnih cenikih. Za povprečnega odjemalca se bo položnica ob upoštevanju podražitve energenta in spremenjene omrežnine zvišala za okoli šest evrov oz. za 12 odstotkov, so še povedali v Energiji plus.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

30 let delovanja Skupnosti občin Slovenije

Skupnost občin Slovenije je obeležila 30 let svojega obstoja. Predsednik Pahor je na slovesnosti nastopil kot slavnostni govornik. Na slavnostnem...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img