spot_img

Po dveh letih sojenje nekdanjim vodilnim na Novi KBM

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V popočitniškem tednu se bo na mariborskem sodišču začela glavna obravnava v sojenju nekdanjim vodilnim v takrat še državni Novi KBM.

Na mariborskem sodišču se po več kot dveh letih od predobravnavnih narokov, na katerih niso priznali krivde, v sredo začenja sojenje nekdanjim vodilnim v takrat še državni Novi KBM – predsedniku uprave Matjažu Kovačiču, Manji Skernišak, Igorju Šujici in Borisu Cekovu ter hrvaškemu državljan Tomislavu Blagusu.

Obtožnica sicer Kovačiču in Skernišakovi očita zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagal tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil soobtoženega Borisa Cekova.

V omenjeni zadevi je sicer obtoženih še šest hrvaških državljanov, med katerimi so jih nekaj dalj časa neuspešno vabili na predobravnavne naroke, nato so hrvaškim sodnim organom predlagali prevzem kazenskega pregona, kar so tam zavrnili, zato so jih izločili iz postopka in jim bodo sodili posebej. Da se sojenje doslej ni začelo, pa je bilo tudi posledica ugovorov zoper obtožnico.

Državno banko oškodovali za več kot 25 milijonov evrov

Vsi skupaj naj bi sredi prejšnjega desetletja preko kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da ji je banka odobrila osem kreditov, preko katerih je omenjeno podjetje, na čelu katerega je bil Tomislav Blagus, financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb, na čelu katerih so bili kot slamnati direktorji omenjeni soobtoženi hrvaški državljani.

Ti so na Hrvaškem kupovali nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom podjetij občutno preplačal, s čimer so po mnenju tožilstva državno banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img