Občina predstavila krovni OPN, na katerega je mesto čakalo 20 let

V javni razgrnitvi je nov občinski prostorski načrt Mestne občine Maribor. Zadnji takšen dokument je izpred več kot 20 let, zato so na občini po besedah župana Saše Arsenoviča zelo zadovoljni, da končno dobivajo novega. Spremembe, ki jih prinaša, sicer niso “revolucija, temveč zgolj evolucija”, pa je dodal podžupan dr. Gregor Reichenberg.

Mestna občina Maribor je predstavila krovni dokument OPN, ki pomeni podlago za načrtovanje prostorskih, urbanističnih in razvojnih idej v dolgoročnem obdobju. Na ta dokument so občani čakali več kot 20 let, med tem so se pojavljale številne variante, kako ga zasnovati, a prav nobena ni dočakala realizacije. Bo tokrat kaj drugače?

Mariborska občina bo zaradi velikega obsega informacij v zvezi z OPN- jem izvedla štiri javne obravnave. Prva je bila na sporedu že danes v Dvorani generala Maistra v Narodnem domu, druga bo na sporedu čez en teden. Zadnji dve pa 14. junija v Domu kulture Pekre in 22. junija v Osnovni šoli Draga Kobala na Pobrežju.

Prav država oz. resorna ministrstva so v zadnjih letih veliko denarja namenila MO Maribor. Zadnja večja investicija, katere podlaga je tudi sprejem krovnega OPN-ja. Je zaključek izgradnje zahodne obvoznice.

Po zagotovilih podžupana dr. Sama Petra Medveda bi naj bila ena izmed najbolj finančno obremenljivih investicij v zgodovini občine končana najkasneje do leta 2027.