V nosečnosti kadi 10% žensk

0
390

Številne strupene snovi iz tobačnega dima preko materinega krvnega obtoka dosežejo še nerojenega otroka in lahko privedejo do številnih škodljivih posledic za zdravje. V nekaterih primerih tudi do spontanega splava ali mrtvorojenosti. Raziskave pa nakazujejo, da ima kajenje med nosečnostjo lahko na zdravje otroka tudi dolgoročne negativne učinke. Zato so si zdravniki enotni, da je ne glede na trajanje nosečnosti so zdravstvene koristi opustitve večje v primerjavi z nadaljevanjem kajenja. Po oceni ginekologov v Sloveniji v času nosečnosti kadi 10% žensk. Kajenje nosečnic pa seveda škodljivo vpliva na zdravje še nerojenega otroka in izide nosečnosti.

Strupene snovi iz tobačnega dima preko materinega krvnega obtoka dosežejo še nerojenega otroka in lahko privedejo do številnih škodljivih posledic za zdravje, kot so zmanjšana rast še nerojenega otroka in nižja porodna teža, predležeča posteljica, prezgodnja ločitev posteljice, prezgodnji porod, zmanjšanje pljučne funkcije pri otroku in prirojene napake.

Številne raziskave nakazujejo, da ima kajenje matere med nosečnostjo lahko na zdravje otroka tudi dolgoročne negativne učinke (na reproduktivno zdravje, miselne sposobnosti, debelost idr.). 

Zmanjševanje dnevne količine pokajenih cigaret ne bo vplivalo na regeneracijo organizma in zdravje ploda. Nekatere raziskave kažejo, da tudi zmerno kajenje škoduje zdravju ploda. Vnos toksinov se ne zniža.

Zdravniki so si pri opuščanju kajenja in resnemu ogrožanju zdravja tako za nosečnico kot še nerojenega otroka enotni: »priporočljivo je, da se kajenje čim prej popolnoma opusti. Ne glede na trajanje nosečnosti so zdravstvene koristi opustitve večje v primerjavi z nadaljevanjem kajenja.” Slednje bo pozitivno vplivalo na zdravje tako nosečnice kot nerojenega otroka, saj se bo organizem očistil ogljikovega monoksida in kemikalij, ki se skrivajo v tobačnem dimu. Dodatna korist pa je še ta, da se vrednost razpoložljivega kisika v krvi vrne na normalno raven.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here