spot_img

Noč, ko so violine obmolknile: največji nacistični poboj Romov v zgodovini

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Danes je mednarodni dan spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi in Sinti. Tako kot v številnih evropskih državah so se žrtvam poklonili tudi v Sloveniji. Spominsko slovesnost so danes pripravili tudi v prostorih objekta GT22 v sodelovanju s Sinagogo Maribor.

Skupno naj bi v taborišču  Auschwitz-Birkenau umrlo 21.000 Romov, ki so jih tja pripeljali iz 14 evropskih držav. Iz Slovenije jih je tam umrlo 71, še šest pa v drugih taboriščih. Usmrtitve Romov so nacisti namreč izvajali tudi v svojih drugih taboriščih v skladu s politiko “končne rešitve ciganskega vprašanja”, katere cilj je bilo popolno uničenje Romov.

Po novejših ocenah so med drugo svetovno vojno med letoma 1939 in 1945 nacisti usmrtili okoli pol milijona Romov, nekateri menijo, da celo milijon in pol. Romi so bili kot etnična skupina za Judi tako druga največja žrtev nacističnega režima. Po drugi strani pa še danes gre za raso, ki v Sloveniji ni dovolj družbeno priznana.

Spominska prireditev z naslovom Noč, ko so violine obmolknile, je danes sicer potekala v objetku GT 22 v organizaciji Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Združenja Epeka in GT22. Osrednja govornica je bila mariborska podžupanja Alenka Iskra. Sledila pa je projekcija francoskega dokumentarnega filma Pozabljeni genocid: Evropski Romi med drugo svetovno vojno.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Američani prepoznali potencial Pirana

Ameriška televizijska mreža CNN je med najlepša mesta v Evropi uvrstila tudi Piran. Pri tem je na svoji spletni...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img