Neplodnost ni več tabu

0
179

Podatki razkrivajo, da se v Sloveniji z neplodnostjo sooča že vsak šesti do sedmi par. Mnogi pari, ki si želijo otroka, a ga zaradi različnih zdravstvenih težav ne morejo spočeti po naravni poti, potrebujejo ustrezno strokovno pomoč, zelo pomemben pa je tudi ustrezen odnos okolice. Žal je tako, da šele soočenje z neplodnostjo pomeni začetek zdravljenja, ki je pri nas sicer zelo učinkovito, slovenske strokovnjake in centre pa uvršča v sam evropski vrh.

Svetovna zdravstvena organizacija uvršča neplodnost med bolezni reproduktivnega sistema. Čeprav težave z zanositvijo še vedno večinoma povezujejo z ženskami, pa se je razmerje vzrokov za neplodnost med moškimi in ženskami v zadnjih letih, desetletjih spremenilo.

Na plodnost ženske pa pomembno vpliva tudi način življenja. Prenizka ali previsoka telesna teža, pretirano pitje alkohola, kajenje in premalo telesne aktivnosti oziroma rekreacije pomembno znižujejo naravno sposobnost zanositve. Dolgotrajni stres negativno vpliva na spolno moč in pogostost spolnih odnosov, uživanje nedovoljenih substanc ali mamil pa prav tako škodljivo vpliva na nastajanje in kakovost spolnih celic.

Tako kot obstaja veliko vzrokov za neplodnost para, obstaja tudi veliko možnosti za zdravljenje le-te. Pojavnost neplodnosti se v zadnjih 30 ali 40 letih ni pomembno spremenila, res pa je, da se o neplodnosti več govori in piše. V preteklosti je to zdravljenje veljalo kot neuspešno in neplodnost je bila povezana s stigmatizacijo. Zaradi tega pari o tem niso govorili in tudi pogosto niso poiskali zdravniške pomoči, danes Ambulanto za zdravljenje neplodnosti v UKC Maribor letno obišče 1700 novih parov iz celotne Slovenije.

Natančnega podatka o pogostosti neplodnosti v Sloveniji ni, ocenjuje pa se, da so podatki primerljivi z evropskimi in je neploden vsak šesti do sedmi par.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here