(Ne) učinkovit holding zasebnih interesov

0
431

Javni holding Maribor, ki v različnih službah zaposluje 92 ljudi, deluje z novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest. Kot so ob tem sporočili iz holdinga, nova organizacijska struktura temelji na dejanskih potrebah in uvaja poenotenje delovnih procesov, ob tem pa predstavlja tudi izhodišče za nadaljnji razvoj družbe. Z navedenimi informacijami pa se ne strinja večina v opozicijskih vrst mestnega sveta, ki hkrati opozarja celo na škodljive posledice neučinkovitega poslovanja holdinga.

V začetku mandata župana Arsenovića so koalicijski partnerji soustvarili vzpostavitev javnega holdinga Maribor. Kasneje so iz občinske koalicije izpadli številni posamezniki, zaradi kritik na račun vodenja holdinga, iz občinske koalicije izpadli. A potek dogodkov na dolgi rok je pokazal, da z delovanjem holdinga niso zadovoljni tudi občani, kritike letijo predvsem na ene izmed najdražjih položnic v državi.

Velika večina mestnih svetnikov opozicije že nekaj mesecev na sejah opozarjajo na pomanjkanje informacij o poslovanju holdinga. Ob njegovi ustanovitvi je takratna vršilka dolžnosti direktorja Lidija Pliberšek predstavila finančni načrt za tekoče leto, od takrat pa vsaj uradnih podatkov s strani vodstva občine ni bilo. Odgovore na razloge za to pa zahteva tudi vedno večji delež širše javnosti.

Javni holding sicer po pravilu velja za skupek vseh največjih javnih podjetij v določeni lokalni ali državni entiteti in bi moral skrbeti za sinergije med svojimi poslovnimi deležniki. Ne pa zgolj za krpanje lukenj določenih finančno nestabilnih podjetij na račun višjih položnic za občane mesta.

Mestni svetnik iz vrst Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer je še opozoril na številne neizvršene sklepe, ki jih je potrdil bodisi župan ali večina mestnega sveta.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here