spot_img

Energetska učinkovitost doma starostnikov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Domu Lenart so v preteklih letih v sklopu projekta BETAi namestili sončno elektrarno in vzpostavili vrsto drugih rešitev, s katerimi učinkoviteje gospodarijo z energijo. Direktor doma za starejše Zlatko Gričnik je danes na sklepnem dogodku projekta poudaril, da kljub naraščajočim cenam elektrike in ogrevanja se investicija obrestuje, saj beležijo prihranke.

V sklopu razvojnega projekta BETAi – blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco, v katerem sodeluje več slovenskih podjetij, so v Domu Lenart postavili dodatni dve sončni elektrarni in toplotni črpalki.

Cilj projekta BETAi je razvoj naprednih energetskih storitev na platformi, katere končni uporabnik je Dom Lenart, ki opravlja storitev institucionalnega varstva starejših.
Upravljalec platforme je podjetje SONCE energija, metode umetne inteligence je razvilo podjetje ComCom, za informacijsko varnost je poskrbelo podjetje Viris in za razvoj krmiljenja naprave pa je prevzelo podjetje EUDOM.

Inovativne rešitve, ki so jih s partnerji v konzorciju razvili, trgu ponujajo nove poslovne modele pametnega upravljanja z energijo. Na ta način pomagajo k povečanju uporabe obnovljivih virov energije, avtomatiziranemu upravljanju energetskega sistema, nižanju stroškov upravljanja in zniževanju cene električne energije končnim odjemalcem, decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi.

Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. In čeprav je bila danes sklepna konferenca, bodo z njim nadaljevali tudi v prihodnje.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img