Energetska učinkovitost doma starostnikov

0
671

V Domu Lenart so v preteklih letih v sklopu projekta BETAi namestili sončno elektrarno in vzpostavili vrsto drugih rešitev, s katerimi učinkoviteje gospodarijo z energijo. Direktor doma za starejše Zlatko Gričnik je danes na sklepnem dogodku projekta poudaril, da kljub naraščajočim cenam elektrike in ogrevanja se investicija obrestuje, saj beležijo prihranke.

V sklopu razvojnega projekta BETAi – blockchain energetsko trgovanje z umetno inteligenco, v katerem sodeluje več slovenskih podjetij, so v Domu Lenart postavili dodatni dve sončni elektrarni in toplotni črpalki.

Cilj projekta BETAi je razvoj naprednih energetskih storitev na platformi, katere končni uporabnik je Dom Lenart, ki opravlja storitev institucionalnega varstva starejših.
Upravljalec platforme je podjetje SONCE energija, metode umetne inteligence je razvilo podjetje ComCom, za informacijsko varnost je poskrbelo podjetje Viris in za razvoj krmiljenja naprave pa je prevzelo podjetje EUDOM.

Inovativne rešitve, ki so jih s partnerji v konzorciju razvili, trgu ponujajo nove poslovne modele pametnega upravljanja z energijo. Na ta način pomagajo k povečanju uporabe obnovljivih virov energije, avtomatiziranemu upravljanju energetskega sistema, nižanju stroškov upravljanja in zniževanju cene električne energije končnim odjemalcem, decentralizaciji sistema, trajnostni naravnanosti in lokalni samooskrbi.

Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. In čeprav je bila danes sklepna konferenca, bodo z njim nadaljevali tudi v prihodnje.

 

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here