Nastilj iz odprašene in rezane slame

Na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede so s projektom  Tehnološka in ekonomska analiza uporabe nastilja iz odprašene in rezane slame pri vzreji različnih vrst živali želeli izboljšati konkurenčnost živilsko predelovalne panoge in dvigniti dodane vrednosti kmetijskim proizvodom. Tako je nastal evropsko inovacijsko partnerstvo, v katerem so na različnih kmetijah raziskovali, kako z izbiro nastilja optimizirati vzrejo živali.

Namen projekta je testirati in v prakso uvesti alternativo obstoječim praksam, ki se trenutno uporabljajo pri nastilju pri vzreji različnih vrst domačih živali in s tem vpeljati novo tehnologijo pri proizvodnji in reji domačih živali, ki bo imela pozitivne učinke na rejo živali, ekonomiko proizvodnje in ohranjanje okolja.

Nastilj iz slame, ki je rezana in odprašena ter različnih struktur so testirali pri vzreje pitovnih piščancev, konjev in prašičev v okviru poskusov na več kmetijskih gospodarstvih in ga primerjali z drugimi vrstami nastilja, ki se trenutno uporabljajo na kmetijskih gospodarstvih. Proizvodnja rezane in odprašene slame lastnega porekla poteka od leta 2015 tudi v Sloveniji.

Proizvodnja rezane in odprašene slame je avtomatizirana in so jo v podjetju sami razvijali Uporaba rezane in odprašene slame za nastilj je odvisna od vrste živali in pogojev reje živali oziroma tehnologije, splošno znano pa je, da slama iz nastilja velikokrat postane krma, zato mora biti njena kakovost še toliko boljša.

V okviru projekta je bil poleg učinkov na rejo živali predstavljen tudi ekonomski učinek uporabe rezane in odprašene slame pri reji pitovnih piščancev.

Potrošniki rezane in odprašene slame in rejci, ki so sodelovali v projektu ˝Tehnološka in ekonomska analiza uporabe nastilja iz odprašene in rezane slame pri vzreji različnih vrst živali˝, so tako potrdili številne prednosti te slame v primerjavi z drugimi oblikami nastilja

video novice

00:03:20
00:05:13
00:03:31
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!