Na območju Lovrenca na Pohorju po prvih ocenah za dobra dva milijona evrov škode

V Občini Lovrenc na Pohorju nadaljujejo z zbiranjem podatkov o škodi, ki jo je minuli konec tedna tam povzročilo neurje. Po prvih ocenah škodo ocenjujejo na dobra dva milijona evrov, a ker ljudje še vedno sporočajo podatke, na občini pričakujejo, da bo številka o škodi še malo višja.

Na območju lovrenške občine, kjer še vedno niso odpravili vseh posledic lanskih neurij, so meteorne vode, plazovi in nanosi povzročili škodo v soboto in v noči na nedeljo. Takoj so stekle nujne sanacije in ocenjevanje škode, potekajo tudi že ogledi strokovnih služb, med drugim geologov oz. geomehanikov, ki bodo med drugim podali strokovna poročila, ki bodo podlaga za nadaljnje aktivnosti v primeru sproženih plazov.

Neurje je namreč poškodovalo več zemljišč, kjer so se sprožali plazovi in usadi. En plaz je odnesel in popolnoma uničil pomožne objekte, ki so se tam nahajali. Uničen je tudi zasebni vodovod, ki je služil za lastno oskrbo s pitno vodo. Predvsem pa je veliko škode utrpela cestna infrastruktura; največ je škode na asfaltnih in makadamskih cestiščih, bankinah, propustih in na ostali pripadajoči infrastrukturi, so navedli na občini.

Medtem na območju Občine Lovrenc na Pohorju še vedno niso v celoti odpravili posledice lanskih neurij, še posebej to velja za tiste posledice, katerih sanacija terja velika finančna sredstva.

Tokratno neurje sicer ni povzročilo škode na enakih območjih kot lani. Lani je neurje pustošilo predvsem v zaselku Kumen, letos pa v zaselkih Rdeči breg in Recenjak, v samem Lovrencu in delno tudi na Kumnu.