spot_img

Na morju življenje izgubilo več kot 3000 ljudi

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Več kot 3000 ljudi je lani umrlo ali je bilo pogrešanih, ko so skušali prečkati Sredozemsko morje in Atlantski ocean v Evropo, kar je dvakrat več kot leto prej.

Od skupnega števila iz leta 2021 je na osrednji in zahodni sredozemski poti umrlo ali je bilo pogrešanih 1924 ljudi, dodatnih 1153 pa jih je umrlo ali je pogrešanih na severozahodni afriški morski poti do Kanarskih otokov,” je novinarjem v Ženevi povedala tiskovna predstavnica Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Shabia Mantoo.

Dodala je, da je bilo v letu 2020 na obeh poteh zabeleženih 1544 smrtnih žrtev.

Večina jih je prečkala morje v napolnjenih napihljivih čolnih, ki niso bili primerni za plovbo, mnogi od čolnov pa so se prevrnili ali izpraznili, kar je povzročilo smrtne žrtve,” je dejala Mantoojeva.

Po njenih besedah je pot po morju iz držav na zahodnoafriški obali, kot sta Mavretanija in Senegal, na Kanarske otoke še posebej nevarna, saj lahko traja tudi do deset dni. Številni čolni so v teh vodah skrenili s poti ali pa so se izgubili brez sledu.

UNHCR je opozoril, da so pandemija covida-19 in s tem povezane zapore meja še dodatno otežile gibanje in številne obupane begunce in migrante prisilile, da so se za nevarna potovanja obrnili na tihotapce.

Agencija ZN je tudi opozorila, da bi lahko politična nestabilnost in konflikti ter podnebne spremembe v prihodnosti še povečali število takšnih nevarnih razselitev.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img