Mariborski policisti obravnavajo dve goljufiji s kriptovalutami

Policisti Policijske uprave (PU) Maribor obravnavajo dve goljufiji s kriptovalutami. Moškega s ptujskega območja so goljufi oškodovali za 6000 evrov, moškega s slovenjebistriškega konca pa za 40.000 evrov. Mariborski policisti ob tem opozarjajo na previdnost pri poslovanju s kriptovalutami.

Oškodovanec s ptujskega območja je prejel klic, da ima na trgovalnem računu večji znesek finančnih sredstev, čeprav naj z njimi ne bi trgoval. Goljufom je posredoval podatke in še omogočil dostop do upravljanja računalnika. Z bančnega računa mu je bilo odtegnjenih dobrih 6000 evrov.

Skoraj 40.000 evrov pa so z bančnega računa goljufi odtegnili moškemu s slovenjebistriškega konca, ki je prejel klic, da bodo zaprli njegov trgovalni račun s kriptovalutami, na katerega naj bi sam sicer nakazal le manjši znesek. Obljubili so mu, da mu bodo nakazali dobiček. Posredoval je osebne in bančne podatke ter omogočil dostop do upravljanja z računalnikom, nakar mu je bilo z računa odtegnjenih skorajda 40.000 evrov.

Mariborski policisti ob tem opozarjajo na previdnost pri tovrstnem poslovanju. Skupaj z Europolom so opozorili na sedem vrst spletnih finančnih prevar, ki jim uporabniki najpogosteje nasedejo. Te so direktorska prevara, poneverba računov, spletno ribarjenje, lažna spletna mesta bank, ljubezenska spletna prevara, kraja osebnih podatkov in naložbena prevara.

“Spletni kriminalci postajajo čedalje bolj inovativni in čedalje teže jih je odkriti,” so opozorili. Pri tem pa so se prevaranti pripravljeni vživeti v najrazličnejše vloge, od direktorja do romantičnega ljubimca, so še dodali.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Na klop Maribora se vrača Ante Šimundža

Novo vijol’čno poglavje: v Ljudski vrt se vrača Ante Šimundža. Po tem, ko je Damir Krznar v ponedeljek zapustil mesto trenerja, iskanje njegovega naslednika ni...

Več podobnih novic

Skip to content