spot_img

Letos že 23. Nacionalni teden prostovoljstva

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slovenska filantropija med 23. in 29. majem že tradicionalno organizira 23. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva in prostovoljskih organizacij ter zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje in ozaveščanje najširše javnosti o vlogi in pomenu prostovoljstva. V ta namen bodo po Sloveniji potekali različni dogodki.

Ob Nacionalnem tednu prostovoljstva v Slovenski filantropiji izpostavljajo izjemne posameznike, ki nesebično in srčno podarjajo svoj čas ter znanje posameznikom in skupnosti. Zahvaljujejo se tudi vsem prostovoljskim organizacijam, mentorjem, šolam in občinam, ki se zavedajo pomena prostovoljstva in solidarnosti ter si skupaj z njimi prizadevajo za razvoj kakovostnega prostovoljstva. Tako lahko prispevajo k boljši in bolj strpni družbi, ki temelji na spoštovanju vseh. Prostovoljstvo namreč združuje ljudi iz vseh skupin in okolij, ne glede na njihovo starost in mesto v družbi.

Nacionalni teden prostovoljstva bo potekal tudi v Mariboru, sogodke pa organizira mreža prostovoljskih organizacij Prostovoljstvo v Mariboru, ki jo koordinira Pekarna Magdalenska mreža Maribor.

Ob letošnjem Veselem dnevu prostovoljstva pa ne gre pozabiti, da praznujemo tudi evropsko leto mladih. Mladi prostovoljci so se v zadnjih dveh letih res izjemno aktivirali, vnašali pozitivne spremembe v skupnost in se borili za boljši jutri vseh nas. Pomagali so pri blaženju posledic epidemije, opozarjali na podnebne spremembe in pomembnost varovanja narave, aktivirali so se za zaščito človekovih pravic in demokracije. Prostovoljenje na mlade prostovoljce deluje kot protiutež pasivnosti in jim omogoča, da pridobijo dragocene izkušnje, krepijo socialni čut in širijo obzorja. Hkrati pa s prostovoljstvom tudi prostovoljci sami sebi blažijo stiske, v katerih se znajdejo zaradi osamljenosti ali izključenosti, kar so potrdile številne študije tudi v času epidemije. Ob tem pri Slovenski filan tropiji izpostavljajo, kako zelo pomembno je, da otroci dobijo priložnosti za prostovoljstvo in izkušnjo solidarnosti že v vrtcu in šoli, pa tudi v prostovoljskih organizacijah. Državna podpora zaposlitvam mentorjem prostovoljcev in sistemska podpora razvoju prostovoljstva v šolah je nekaj, na kar tudi kot koordinatorji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij vedno znova opozarjajo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img