spot_img

Kakšni bodo energetski viri prihodnosti?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Svet za razvoj pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti je predstavil strategijo razvoja elektro energetsko-podnebnega sistema Slovenije do leta 2050. Ker bo električna energija glavni energetski vir prihodnosti, se je posvetil predvsem njeni analizi. Za zapolnitev vrzeli med porabo in proizvodnjo predlagajo kombinacijo jedrske energije in energije iz obnovljivih virov.

Strategija razvoja elektroenergetskega sistema Slovenije do leta 2050 nadgrajuje zastavljene usmeritve v Resolucijo o Dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050 in Celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt Republike Slovenije in je skladna z EU zahtevami. Strategija je akcijski načrt s časovnico in konkretnimi aktivnostmi s poudarkom na srednjeročnem obdobju od 2022 do 2030.

Eden izmed ciljev strategije je, da na podlagi dolgoročnih projekcij do leta 2050 sodelujoči identificirajo ključne aktivnosti v srednjeročnem obdobju do leta 2030. Torej na kaj se je potrebno osredotočiti in kaj je potrebno storiti sedaj.

Trenutno pokrivamo 60% lastnih potreb po električni energiji z nizkoogljičnimi viri energije. Kot najstabilnejši vir proizvodnje nizkoogljične elektrike je jedrska energija. V kombinaciji z nestanovitnimi obnovljivimi viri energije pa se vse jasneje izkazuje kot zmagovita kombinacija za razogljičenje in uresničevanje ciljev podnebne nevtralnosti.

Obnovljivi viri bodo do leta 2050 v Evropi zagotavljali 87 % električne energije, v Sloveniji naj bi do leta 2050 proizvajali do 10 teravatnih ur električne energije. Med letom 2022 in letom 2050 pa se bo tudi končni odjem električne energije znatno povečal.

V letu 2030 naj bi Slovenija imela za 3230 megavatov sončnih elektrarn in 186 megavatov vetrnih elektrarn. V letu 2050 pa bi bilo sončnih elektrarn za 7.680 megavatov ter vetrnih za 511 megavatov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img