spot_img

Krsta Elizabete II krenila na pot

V zadnjem tednu

Tri dni po smrti kraljice Elizabete II. bo javnost danes prvič videla krsto pokojnice. Na Škotskem se zato že od zgodnjega jutra zbirajo množice, da bi pospremile pot krste s posmrtnimi ostanki s škotskega gradu Balmoral v škotsko prestolnico Edinburgh.

Okoli 11. ure po srednjeevropskem času bo šest nosačev prineslo krsto iz gradu, kjer je kraljica v četrtek umrla. Tam so se doslej od pokojne lahko poslovili najbližji sorodniki in uslužbenci.

Krsta bo nato s pogrebnim vozom počasi krenila na pot proti Edinburghu. Potovala naj bi okoli šest ur, saj naj bi prečkala tudi Aberdeen in Dundee.

V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles, kjer bo ležala 24 ur. Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London, še poroča dpa.

Pogreb kraljice Elizabete II. bo v ponedeljek, 19. septembra, v Westminstrski opatiji v Londonu.

Pokojni kraljici sta se v soboto družno poklonila oba sinova novega kralja William in Harry s soprogama Kate in Meghan. Vsi štirje skupaj so stopili pred grad Windsor v Londonu in spregovorili z žalujočimi v zbrani množici. Pogled na para, ki sta imela od leta 2020 le omejene stike, je sprožil govorice o spravi med njima in napolnil naslovnice številnih britanskih medijev.

Kraljica Elizabeta II. se je v četrtek poslovila v starosti 96 let po več kot 70 letih vladavine. Bila je najdlje vladajoča britanska monarhinja in najstarejša monarhinja na svetu.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel