spot_img

Konec 2021 več potovanj kot v zadnjem četrtletju 2020

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V oktobru, novembru in decembru 2021 je bilo več zasebnih potovanj opravljenih v Sloveniji kot pa v tujini. Od 69 % prebivalcev, ki se niso odpravili na nobeno potovanje, jih je največ kot glavni razlog za neodhod navedlo pandemijo covida-19. 

V 4. četrtletju je na vsaj eno turistično potovanje odšlo 537.000 prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več. Na vsaj enem zasebnem potovanju je bilo 29 % prebivalcev, na vsaj enem poslovnem pa 4 %. Število zasebnih potovanj je v primerjavi z istim obdobjem v letu 2020 naraslo; takrat je bilo opravljenih le 6 % zasebnih potovanj. 

Potovalo je največ prebivalcev iz starostne skupine 25–44 let, najmanjšo udeležbo na turističnih potovanjih pa je imela starostna skupina 15–24 let. Glede na status aktivnosti so v največjem odstotku potovali zaposleni in samozaposleni prebivalci (21 %) ter upokojenci (6 %). 

Domači turisti so odšli na okoli 713.000 zasebnih potovanj po Sloveniji in 342.000 potovanj v tujino. Posamezno zasebno potovanje v Sloveniji je trajalo približno 2,3 prenočitve, v tujini pa 4,5 prenočitve. 

Med zasebnimi potovanji v Sloveniji in tujini je največ domačih turistov bivalo v hotelih in podobnih objektih sledijo tisti, ki so bivali pri sorodnikih in prijateljih. 

30 % prebivalcev je kot glavni razlog za neodhod na potovanje navedlo epidemijo covida-19 in z njo povezane ukrepe. Drugi najpogostejši razlog (21 %) je bilo pomanjkanje prostega časa. Nekaj jih ni čutilo potrebe po potovanju (15 %), nekatere so ovirali zdravstveni razlogi (13 %) ali pomanjkanje finančnih sredstev (12 %), najmanj (10 %) pa jih je kot glavni razlog navedlo, da ta letni čas zanje ni bil primeren. 

Največ prebivalcev, ki niso odšli na nobeno potovanje, je bilo del starostne skupine 45–64 let. 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img