spot_img

Podpora bolnikom po zdravljenju raka

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Februarja 2020 sta Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko  Univerze v Mariboru in univerzitetni klinični center Maribor s partnerji iz tujine zagnala mednarodni projekt PERSIST. V okviru tega projekta s pomočjo uporabe umetne inteligence oblikujejo inovativen koncept spremljanja in podpore bolnikom po zdravljenju raka.

Projekt je v celoti financiran s strani Evropske unije v okviru programa Horizon 2020 v višini več kot 5 mio eur in bo izveden v sodelovanju partnerjev.

Razlog za izbira teh dveh oblik rakov je zaradi razmeroma visoke incidence, v Sloveniji odkrijejo okrog 1500 primerov letno, oba raka pa imata tudi razmeroma dobro preživetje, tako je zaradi učinkovitega zdravljenja veliko prebolevnikov.

Vsak pacient, ki je vključen v pilotni projekt PERSIST je dobila aplikacijo za pametni telefon ter pametno zapestnico, ki beleži osnovne življenjske funkcije. Aplikacija vsebuje sklope standardiziranih vprašanj, na katere pacienti odgovarjajo. Hkrati pa 1 – 2 krat tedensko posnamejo video, kjer spregovorijo o svojem počutju.

Skozi pilotni projekt Persist se bo pokazala uporabnost takšnega načina spremljanja prebolevnikov in nadaljnji razvoj ter uporaba inovativnega načina spremljanja. Pilotni projekt Persist se bo za 40 uporabnikov zaključil jeseni letos, z vsemi dodatnimi analizami podatkov pa februarja 2023.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img