Količina odpadnih voda se povečuje

0
46

V javno kanalizacijo smo v Sloveniji leta 2021 odvedli 232,6 milijona kubičnih metrov odpadnih voda, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. 31 odstotkov odpadnih voda je bilo iz gospodinjstev. Pred izpustom iz kanalizacijskih sistemov nazaj v okolje sta bili prečiščeni več kot dve tretjini odpadne vode, je danes objavil državni statistični urad.

Kot so pred svetovnim dnevom voda, ki ga obeležujemo 22. marca, zapisali statistiki, je bilo 84,9 milijona kubičnih metrov vode, načrpane v 2021 za javni vodovod, dobavljene gospodinjstvom. 35,7 milijona kubičnih metrov oziroma 21 odstotkov so porabili poslovni subjekti, 4,4 milijona oziroma tri odstotke je bilo neobračunane (to je voda za potrebe gasilcev in čiščenje cest), v omrežju pa se je izgubilo 48,4 milijona kubičnih metrov vode oziroma 27 odstotkov.

Skoraj polovica vse vode, načrpane v 2021 za javni vodovod, je bila dobavljena gospodinjstvom. Največ vode na prebivalca je bilo dobavljene gospodinjstvom v osrednjeslovenski statistični regiji (43 kubičnih metrov), najmanj pa v koroški statistični regiji (31,5 kubičnega metra).

Od vseh odpadnih voda, nastalih v 2021, jih je bilo pred izpustom iz kanalizacijskih sistemov nazaj v okolje prečiščenih v čistilnih napravah 69 odstotkov. 96 odstotkov teh voda je bilo izpuščenih v površinske vode, 2,4 odstotka v podtalnico, 0,7 odstotka pa v morje. Preostalih 71 milijonov kubičnih metrov odpadnih voda je ostalo neprečiščenih.

Skoraj 88 odstotkov vse vode, dobavljene gospodinjstvom iz javnega vodovoda, je bilo načrpane iz povodja Donave. Iz povodja Jadranskega morja je bilo za gospodinjstva načrpane le 12 odstotkov vode ali 10,1 milijona kubičnih metrov.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva voda je pospešitev sprememb za boljši dostop do čiste vode in sanitarne ureditve. V ospredju je zavedanje o pomembnosti vode za posamezne ekosisteme ter o nujnosti odgovornega ravnanja z njenimi zalogami v okviru sanitarnih sistemov, kmetijstva in industrije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here