spot_img

Ključno je nadzorovano kmetijstvo

V zadnjem tednu

Na najožjih vodovarstvenih območjih, ki zajemajo 1198 hektarov kmetijskih površin, je zaradi zakonskih zahtev prepovedana uporaba gnojevke, mineralnih gnojil, ki vsebujejo dušik, in fitofarmacevtskih sredstev. Zaradi omenjenih omejitev na teh območjih ni mogoče intenzivno kmetovati in je zato prihodek iz kmetijske dejavnosti manjši. Po predlogu skupne kmetijske politike pa bi bilo kmetovanje na teh območjih prepovedano.

Na vodovarstvenih območjih je poseben režim kmetovanja. Gre za zaščito območja vodnih teles in njihovega napajalnega območja, na katerih je določen režim z omejitvami in prepovedmi z namenom zaščite vodnega vira pitne vode. Ob takšni prepovedi bi to pomenilo hud udarec za Podravsko kmetijstvo.

Na vodovarstvenih območjih morajo biti kmetijska zemljišča vse leto prekrita z zeleno odejo. Prepovedano je preoravanje trajnega travinja, razen travinja, ki je vključeno v kolobar.

Gnojimo lahko samo na osnovi gnojilnega načrta, prepovedana je uporaba gnojevke in gnojnice ter mineralnih gnojil, ki vsebujejo dušik od spravila pridelka do 1. marca. Zunaj časovnih prepovedi je uporaba mineralnih dušičnih gnojil dovoljena le pod določenimi pogoji.

Tako večina strokovnjakov priporoča, da ni rešitev v prepovedi, ampak v nadzorovanem kmetijstvu. Če bodo predlog v skupni kmetijski politiki sprejeli bo to katastrofalen udarec za podravsko kmetijstvo, kot tudi na urejenost krajine, ki bo postala zaraščena in neobdelana.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Kegljaški klub Lokomotiva proslavil 70- obletnico delovanja

Kegljaški klub Lokomotiva je s slavnostno akademijo, ki je potekala v gasilskem domu v Dogošah, počastila 70 obletnico svojega...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel