spot_img

Kdaj bo mesto pametno?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Mestna občina Maribor se je na pobude, ki so prišle iz gospodarstva, lokalnih skupnosti ter raziskovalno-razvojnih organizacij odločila, da pristopi h konceptu pametnega mesta. Tako je uspešno kandidirala na projektu UPSIDE v letu 2013, ki se je izvajal vse do leta 2016. Kasneje so se aktivnosti prehoda k pametnemu mestu ustavile. Sedaj pa občina želi znova nadaljevati.

Pametno mesto je urbano območje, katerega učinkovito upravljamo s pomočjo informacijskih rešitev, elektronskega zbiranja podatkov, objave odprtih podatkov, senzorjev, podatkovne analitike in drugih ne-IT pristopov. Da bi čimprej Maribor približali pričakovanjem pametnega mesta so na minuli kavi za novinarje predstavili strategijo Pametnega mesta ob Dravi.

Interes za vzpostavitev pobude pametnega mesta v Mariboru je bil izražen s strani različnih razvojnih partnerjev vse od leta 2011. A v enajstih letih so bili napredki minorni.

Koncept pametnega mesta se nanaša na: pametno upravljanje, gospodarstvo, mobilnost, okolje, bivanje in ljudi. Pokriva torej vse vidike kakovostnega bivanja digitaliziranega prebivalca 21. stoletja. Strategija Pametnega mesta Maribor načrtuje, vizualizira in odpira priložnosti digitaliziranega, medsebojno povezanega ter bolj učinkovitega upravljanja mesta in mestnih storitev.

V strategiji je predviden tudi načrt spremljanja in vrednotenja za napredek mesta pri zasledovanju ciljev preobrazbe. Bolj kot načrtovanje prehoda v pametno mesto, pa skrbi vzbuja njegovo udejanjanje, saj se v enajstih letih od prvih indicev pametnega mesta, ni kaj dosti spremenilo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img