spot_img

Zakaj so ptujski svetniki že obravnavali osnutek proračuna za leto 2023?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Ptujski mestni svet je v volilnem letu pohitel s sprejemanjem proračuna za prihodnje leto. Svetniki so opravili prvo obravnavo, zdaj pa gre predlog pred dokončnim sprejemom še v javno razpravo. Mestna uprava je za leto 2023 planirala 27,8 milijona evrov prihodkov in 27,3 milijona evrov odhodkov, primanjkljaj bodo pokrili s sredstvi iz minulih let.

Številke so po pričakovanju kar precej nižje od tistih v letošnjem letu pred jesenskimi lokalnimi volitvami, na katerih se sicer županja Nuška Gajšek odpravlja po drugi mandat. Prihodki so namreč skoraj za četrtino, odhodki pa za skoraj 40 odstotkov nižji od letošnjih, ko je proračun naravnan izrazito investicijsko in je zakoličen pri kar 43,6 milijona evrov.

Na mestni občini računajo na skoraj 23 milijonov evrov tekočih prihodkov, od tega 17,5 milijona davčnih, ob tem pa si obetajo še 4,5 milijona evrov transfernih prihodkov iz drugih javnofinančnih institucij, med drugim skoraj dva milijona iz evropskih virov. Po zagotovilih županje Nuške Gajšek pa so bili primorani nekatere projekte popolnoma zaustaviti, kje so razlogi za to?

Na odhodkovni strani za tekoče stroške načrtujejo nekaj manj kot deset milijonov evrov, medtem ko bo za investicije na voljo le četrtino letošnje vsote, skupaj nekaj manj kot šest milijonov evrov. Ob tem na občini načrtujejo še dodatno zadolževanje v višini 1,1 milijona evrov, kar so nekateri svetniki označili kot nepotrebno potezo.

Iz državnih in evropskih virov bodo črpali še denar za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami ter za obnovo Osnovne šole Mladika, ob tem pa nameravajo poskrbeti še za odplačilo 1,8 milijona evrov starih dolgov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img