Izboljšanje praks pri zaposlovanju invalidov

Na Zavodu za zaposlovanje preko usposabljanja na delu zaposlujejo tudi ljudi, ki se jim je zmožnost za delo spremenila.

V Sloveniji lahko delodajalci, ki zaposlijo posameznike s statusom invalida, gluhe osebe ter ljudi s 100-odstotno telesno okvaro, uveljavljajo olajšave pri Finančni upravi RS. Gre za spodbudo države delodajalcem, ki jih vzpodbuja, da zaposlijo tudi osebe z invalidnostjo in jim s tem omogočijo relativno normalno vključevanje v delovni proces.

V našem lokalnem okolju imamo več delodajalcev, ki ustvarjajo in iščejo nova, drugačna, predvsem pa invalidnim osebam prilagojena delovna mesta.

Podjetju je aprila 2023 Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, podelilo status Invalidskega podjetja. Gre za gospodarske družbe posebnega pomena. Predstavljajo neke vrste socialno ekonomijo, saj za invalide predstavljajo najpomembnejšo možnost za zaposlitev, podjetjem pa nudijo spodbude za zaposlovanje invalidov ter pravice do različnih oprostitev in olajšav.

V podjetju zaposlujejo 34 ljudi, od tega kar polovico invalidov.

Slovenija nudi tudi poklicno rehabilitacijo, ki je celosten proces, v katerem se zavarovanca delovnega invalida strokovno, fizično in psihosocialno usposobi.

 

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content