spot_img

Humanoidni roboti v zdravstvu

V zadnjem tednu

V današnji rubriki Regionalna vizija vam predstavljamo bolnišnico prihodnosti oz. tako imenovano pametno bolnišnico. Če si do sedaj niste znali predstavljati, da vas bo na jutranji viziti pozdravil humanoidni robot, vam izmeril vročino, povprašal po počutju in naredil z vami morda preproste dihalne vaje, … bo to kmalu postalo resnično. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor s svojim učenjem in pomočjo zdravstvenim delavcem v kratkem pričenja humanoidna robotka Frida.

V okviru tega, kakšne bodo bolnišnice prihodnosti oz. pametne bolnišnice, se zastavlja tudi vprašanje, kakšna bo vloga robotov v takšnih bolnišnicah? Že sedaj so sicer v bolnišnicah prisotni roboti, takšni, ki jih konec koncev nihče ne opazi. Npr. v operacijski dvorani, v laboratorijski medicini, … pa tudi avtomatski defibrilator je neke vrste robot.

Robot bo v praksi nudil, tako medicinskim sestram kot tudi zdravnikom pomembne informacije. Na viziti bo tako lahko predstavil vse podatke in s tem osebju prihrani predragocen čas.

Po besedah vodje projekta, je razvoj dosedanjih informacijskih tehnologij povzročil ravno obratno. Od leta 1982, ko so se računalniki začeli uvajati tudi v bolnišnice, so ti računalniki kradli čas osebju, posledično je bilo oz. še vedno je vse manj časa za bolnika.

Robot Frida začenja svoje delo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, pravzaprav šele učenje za delo, ki naj bi ga pričela opravljati v jeseni. Eden izmed pomembnejših delov umetne

V prihodnje bo torej jutranja vizita v pametni bolnišnici izgledala tako, da bo se bo do vas pripeljal humanoidni robot, vam izmeril temperaturo ali druge vitalne funkcije, vas povprašal po vašem počutju, z vami naredil osnovne dihalne vaje, in vas povprašal, če bi si želeli morda prebrati novice ali pogledati elektronska sporočila.

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel