spot_img

Neurje uničilo kmetijski pridelek

V zadnjem tednu

Predvsem severovzhodni del države je v noči na soboto zajelo deževje z močnim vetrom. Podrlo se je več dreves, odkritih je bilo nekaj streh. Škoda po neurju bo ogromna, saj je uničenega veliko kmetijskega pridelka. Nastradali so tudi odkriti nasadi v Sadjarskem centru Maribor, kjer je toča razklala plodove jablane in češnje.

Zaradi neurij so imeli gasilci in delavci cestnih ter komunalnih služb obilo dela, še najslabše pa so jo odnesli kmetovalci.

Sadjarski center je velik 11,5 hektarov, večinoma imajo jablane, češnje in orehe. Okoli 20 odstotkov nasadov je nepokritih, saj se sadje pod mrežo obnaša drugače in ta pridelek je uničen. Ostalo so ubranile mreže. In čeprav so imeli del pridelka že zakupljen so ostali praznih rok.

Bolje so jo odnesli v Dveripaxu, kjer večje škode v vinogradu niso zabeležili. Večje posledice so utrpeli v prejšnjem neurju, ko so največ škode zabeležili na območju Pomurja, kjer je poleg vetra klestila toča, pri tem pa so bile uničene številne površine.

Največ škode je utrpela sorta Modra frankinja in čeprav je o številkah še preuranjeno govoriti si vsi želijo, da bi lahko tudi s pomočjo protitočne obrambe svoj pridelek lahko zaščitili.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel