spot_img

Edinstven izumitelj iz Slovenskih goric ima svoj muzej

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo Puhov muzej, ki je bil postavljen v čast znanemu slovenskemu izumitelju Janezu Puhu. Slednji velja za prvega, ki je patentiral kolesa, motorna kolesa in mopede, ob koncu kariere se je ukvarjal tudi z proizvodnjo avtomobilov. Njegova zapuščina je vidna tudi v obliki tovarne, ki jo je pred prvo svetovno vojno prepustil svojim naslednikom. Danes ta tovarna velja za eno vodilnih na področju avtomobilske industrije, govora je o avstrijskem gigantu Magni Steyr.

Slovenske gorice predstavljajo tisti košček slovenske zmelje, kjer je delovalo mnogo znanih Slovencev. Eden izmed takšnih je Janez Puh, Rodil se je v Sakušaku v današnji občini Juršinci. Kot najstarejši sin bajtarja z devetimi otroki je moral z devetimi leti od doma in se pri petnajstih letih izučil za mehanika.

Na kraju, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, na Sakušaku 79, stoji danes sodobna stanovanjska hiša, ki z vgrajeno spominsko ploščo opozarja mimoidoče, da so prišli do domačije, na kateri se je leta 1862 rodil svetovno znani izumitelj Janez Puh. Plošča je bila odkrita ob 130-letnici njegovega rojstva in je sprožila plaz raziskovalnih aktivnosti o njegovem življenju in delu.

Puh je bil eden izmed poglavitnih izumiteljev na področju koles, saj je patent Michelina iz leta 1875 predelal v kolo, kot ga poznamo danes. Pozneje je njegovo pozornost pritegnila iznajdba motornih vozil. Obiskal je Daimlerja in Benza ter preštudiral njune motorje, ker je hotel z njimi opremiti svoja kolesa.

Puhova tovarna je na vrhuncu proizvodnje leta 1912 izdelala 16.000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov, kar je bilo za tiste čase razmeroma veliko. V času koronavirusa je obisk v Puhovem muzeju vidno upadel, kljub temu pa si v prihodnje želijo več novih obiskovalcev in gradnje manjkajočih delov muzeja.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img