Edinstven izumitelj iz Slovenskih goric ima svoj muzej

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo Puhov muzej, ki je bil postavljen v čast znanemu slovenskemu izumitelju Janezu Puhu. Slednji velja za prvega, ki je patentiral kolesa, motorna kolesa in mopede, ob koncu kariere se je ukvarjal tudi z proizvodnjo avtomobilov. Njegova zapuščina je vidna tudi v obliki tovarne, ki jo je pred prvo svetovno vojno prepustil svojim naslednikom. Danes ta tovarna velja za eno vodilnih na področju avtomobilske industrije, govora je o avstrijskem gigantu Magni Steyr.

Slovenske gorice predstavljajo tisti košček slovenske zmelje, kjer je delovalo mnogo znanih Slovencev. Eden izmed takšnih je Janez Puh, Rodil se je v Sakušaku v današnji občini Juršinci. Kot najstarejši sin bajtarja z devetimi otroki je moral z devetimi leti od doma in se pri petnajstih letih izučil za mehanika.

Na kraju, kjer je nekoč stala Puhova rojstna hiša, na Sakušaku 79, stoji danes sodobna stanovanjska hiša, ki z vgrajeno spominsko ploščo opozarja mimoidoče, da so prišli do domačije, na kateri se je leta 1862 rodil svetovno znani izumitelj Janez Puh. Plošča je bila odkrita ob 130-letnici njegovega rojstva in je sprožila plaz raziskovalnih aktivnosti o njegovem življenju in delu.

Puh je bil eden izmed poglavitnih izumiteljev na področju koles, saj je patent Michelina iz leta 1875 predelal v kolo, kot ga poznamo danes. Pozneje je njegovo pozornost pritegnila iznajdba motornih vozil. Obiskal je Daimlerja in Benza ter preštudiral njune motorje, ker je hotel z njimi opremiti svoja kolesa.

Puhova tovarna je na vrhuncu proizvodnje leta 1912 izdelala 16.000 koles, 300 motociklov in 300 avtomobilov, kar je bilo za tiste čase razmeroma veliko. V času koronavirusa je obisk v Puhovem muzeju vidno upadel, kljub temu pa si v prihodnje želijo več novih obiskovalcev in gradnje manjkajočih delov muzeja.