Posamezne šole prehajajo na izobraževanje na daljavo

Naraščanje števila odsotnosti zaradi okužbe s koronavirusom ali karantene povzroča težave v šolah. Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor je zaradi tega danes v celoti prešla na izobraževanje na daljavo, v treh mariborskih osnovnih šolah so to odredili za celotno predmetno stopnjo, poroča časnik Večer.

Srednja zdravstvena šola prva, ki je bila primorana preiti na pouk na daljavo

Zaradi velikega števila karanten (tako dijakov kot tudi učiteljev) in bolniških odsotnosti zaposlenih se vzgojno-izobraževalnega dela več ne da organizirati optimalno. Zaradi tega bomo od srede do petka izvajali izobraževanje na daljavo. S poukom v šoli ponovno pričnemo v ponedeljek, 24. januarja,” piše na spletni strani Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor.

Po poročanju Večera je to prva srednja šola v Mariboru, ki ne zmore več organizirati pouka v šoli“Zaradi karanten dijakov so odhajali v karantene učitelji. Tudi učitelji imajo majhne otroke, ki se zaradi karanten šolajo na daljavo, in ostajajo z njimi doma. Enostavno je nemogoče organizirati pouk, saj nimam učiteljev, ki bi jih lahko poslala v razred,” je za časnik povedala ravnateljica Katja Rek. Meni, da bo z najnovejšo spremembo pravil odrejanja karanten v šolah lažje.

V težavah so po navedbah Večera tudi mariborske osnovne šole, a na nobeni stanje ni tako alarmantno, da bi se ravnatelj odločil za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas za celotno šolo. So pa na treh osnovnih šolah v celoti preselili na daljavo pouk za predmetno stopnjo; na OŠ Tabor I, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Kamnica, kjer sta bila v ponedeljek v šoli le dva razreda predmetne stopnje od osmih.

Spremenjena pravila karantene ob rizičnem stiku v učilnicah

Danes so začele veljati spremembe pravil karantene v primeru tveganega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, ki uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno šele, ko bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oz. preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v petek v karanteni 5129 otrok v vrtcu oziroma 343 oddelkov, 43.632 učencev osnovne šole (22,6 odstotka vseh učencev v osnovnih šolah) oziroma 2074 oddelkov ter 14.884 dijakov (19,6 odstotka vseh vpisanih dijakov) oziroma 598 oddelkov, na spletni strani navaja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Kot je še zapisalo v torkovem sporočilu za javnost, je po podatkih aplikacije Covid-19 zaprtih 11 podružničnih šol, 15 podružničnih šol pa ima v karanteni pol ali več oddelkov. “Trenutno sta zaprti dve matični šoli, šest šol ima v karanteni več kot dve tretjini oddelkov, 15 matičnih šol pa ima v karanteni polovico vseh oddelkov. Zaprtih je tudi sedem srednjih šol,” so v torek še dodali na ministrstvu.

V ponedeljek je bilo na samotestiranju v učilnicah po podatkih ministrstva pozitivnih 732 učencev. Delež otrok, ki se izobražujejo na daljavo, ker se njihovi starši oziroma skrbniki ne strinjajo s samotestiranjem v šoli, pada in predstavlja 0,84 odstotka osnovnošolske populacije (1625 učenk in učencev).

 

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:05

Pesnica je žagala pozno v noč

Občina Pesnica veliko pozornosti nameni svojim občanom. Tako so jim tudi letos priredili koncert, s katerim so se zahvalili vsem ženam in materam ter...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Skip to content