spot_img

Deaktivacija najdene bombe bo v nedeljo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Med deli na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru so v torek popoldne našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Policisti so kraj najdbe zavarovali, danes pa bodo pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in civilne zaščite poskušali bombo nevtralizirati in odstraniti.

Maribor je bil v času druge svetovne vojne mesto v katerem je bilo odloženih največ bomb v nekdanji Jugoslaviji. Najbolj znano odkritje bombe je bilo v letu 2019 v bližini nakupovalnega središča Europark in UKC Maribor.
Jeseni 2021 je bil na Mestnem svetu MO Maribor sprejet Odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor, ki med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na podlagi pripravljene Ocene ogroženosti Mestne občine Maribor.

Mariborski policisti so kraj najdbe po odkritju bombe zavarovali. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite pa bodo v nedeljo ob 12. uri izvedli deaktivacijo. Zaradi nje bo v pasu 300 metrov od gradbene jame nujno potrebna popolna evakuacija, v radiju 600 metrov pa bo prepovedano kakršno koli gibanje, tudi železniški promet.

Na območju MO Maribor je bilo v obdobju med 7. 1. 1944 in 12. 4. 1945 izvedenih 29 bombnih napadov, odvrženih je bilo skupno 15.795 kosov bomb. Tako je možnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območjih, ki so bila predmet strateškega zavezniškega bombardiranja, relativno visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije. Ob predhodno izvedeni detekciji zemljišča in odstranitvi s strani pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS, se možnost nastanka nesreče ob aktivaciji bistveno zmanjša.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img