spot_img

Deaktivacija najdene bombe bo v nedeljo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Med deli na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru so v torek popoldne našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Policisti so kraj najdbe zavarovali, danes pa bodo pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in civilne zaščite poskušali bombo nevtralizirati in odstraniti.

Maribor je bil v času druge svetovne vojne mesto v katerem je bilo odloženih največ bomb v nekdanji Jugoslaviji. Najbolj znano odkritje bombe je bilo v letu 2019 v bližini nakupovalnega središča Europark in UKC Maribor.
Jeseni 2021 je bil na Mestnem svetu MO Maribor sprejet Odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor, ki med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na podlagi pripravljene Ocene ogroženosti Mestne občine Maribor.

Mariborski policisti so kraj najdbe po odkritju bombe zavarovali. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite pa bodo v nedeljo ob 12. uri izvedli deaktivacijo. Zaradi nje bo v pasu 300 metrov od gradbene jame nujno potrebna popolna evakuacija, v radiju 600 metrov pa bo prepovedano kakršno koli gibanje, tudi železniški promet.

Na območju MO Maribor je bilo v obdobju med 7. 1. 1944 in 12. 4. 1945 izvedenih 29 bombnih napadov, odvrženih je bilo skupno 15.795 kosov bomb. Tako je možnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območjih, ki so bila predmet strateškega zavezniškega bombardiranja, relativno visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije. Ob predhodno izvedeni detekciji zemljišča in odstranitvi s strani pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS, se možnost nastanka nesreče ob aktivaciji bistveno zmanjša.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

00:04:58

Spremenjene navade za boljšo hrano

V tokratni rubriki Regionalna preskrba smo raziskovali spremembe potrošniških navad in drugačen njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img