spot_img

Je Maribor otrokom prijazna občina?

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Mariborska občina je v minulem letu nekaj občinskih sredstev namenila za izboljšanje otroške infrastrukture v mestu. V Okviru participativnega proračuna so že v več mestnih četrteh in krajevnih skupnostih postavili nova otroška igrala. V Listi kolesarjev in pešcev odločitev občine pozdravljajo, a predlagajo, da se tega področja lotijo v nekoliko širšem smislu.

Mestna občina Maribor je v začetku izvajanja rekordne investicije v otroško infrastrukturo oz. v otroška igrišča, in zastavlja malce širše vprašanje. Mesta se namreč po vsem svetu širijo z neverjetno hitrostjo in do leta 2025 po podatkih Unicefa, bi naj kar 6 od 10 otrok živelo v mestnem okolju. Velika ovira pri zagotavljanju otrokom prijaznega okolja je predvsem nizko zavedanje o potrebi po uresničevanju otrokovih pravic.

Mnogo otrok in mladih se namreč v urbanem okolju srečuje s problemi odtujenosti v medsebojnih odnosih, osamljenosti, pomankanju nadzora in skrbi odraslih, medvrstniškega nasilja, onesnaženosti okolja, nekakovostnega preživljanja prostega časa in nezdravega življenja, ki pogosto vodijo v stisko.

Mariborska občina je v zadnjem obdobju nekaj sredstev namenila za izboljšanje izobraževalne infrastrukture, eden večjih je izgradnja nove športne dvorane ob OŠ Franceta Prešerna. V načrtu je tudi ureditev okolice ob OŠ Prežihov Voranc. Ob tem je tik pred začetkom vzpostavitev mednarodne šole, kar pa po mnenju mestnega svetnika Željka Milovanoviča ne bo imelo bistvenega vpliva na probleme mladih v mestu.

Sistematično uvajanje otroških igrišč, ki se je začelo s postavitvijo petih novih v minulem tednu in se bo z še več nadaljevalo v naslednjem letu, je zagotovo uresničevanje te pobude, vendarle pa predlagajo, da se misije lotimo šele nekoliko širše.

Predlagamo da se pripravi analiza položaja otrok v mestu in predloge, konkretne predloge za njegovo izboljšanje v obliki srednjeročnega akcijskega načrta, ki vključuje različne projekte za otroke, okrepitev takšnih, ki se že izvajajo, npr. otroški parlament pri Zvezi prijateljev mladine, popoldanske ustvarjalne delavnice za otroke pri Zavodu Mars, dnevni center Pika pri Centru za socialno delo in tako naprej, pa tudi nove, npr. participativni proračun za osnovnošolske otroke po vzoru nekaterih evropskih mest.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Podrazličica omikrona v Podravju

V Sloveniji smo potrdili prvi primer nove podrazličice omikrona BA.2, je na novinarski konferenci potrdila direktorica NLZOH Tjaša Žohar...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img