Deaktivacija 250-kg bombe bo potekala naslednjo nedeljo

V četrtek so delavci med zemeljskimi deli na ulici Ledina v Mariboru odkrili 250 kilogramov težko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Akcijo onesposobitve bombe bodo izvedli v nedeljo, 7. aprila dopoldne, zaradi varnostnih ukrepov pa bo potrebna evakuacija okoli 50 ljudi in omejitev gibanja v okolici.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonič je pojasnil, da so si oddahnili, ko so ugotovili, da ima bomba mehanska vžigalnika, saj bi bila v primeru kemičnega vžigalnika zadeva mnogo bolj tvegana.

Zaradi varnostnih ukrepov bo med akcijo potrebna evakuacija okoli 50 ljudi, ki bivajo na območju 400 metrov okoli najdbe bombe. V pasu do 600 metrov okoli bombe bodo omejili gibanje, svoje delovanje pa bo moralo prilagoditi tudi okoli 70 podjetij, ki delujejo tam.

Direktor JGS Maribor Aleš Ciringar je poudaril, da bodo vsi obveščeni o nujnih ukrepih: “V prihodnjih dneh bomo vse prebivalce in podjetja v območju evakuacije in omejitve gibanja obvestili o potrebnih ukrepih. Obveščanje bo potekalo preko telefonskih klicev, SMS sporočil in obvestil na vhodih v objekte.”

Najdba bombe v Mariboru je opomnik na nevarnost, ki jo še vedno predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz 2. svetovne vojne. V Mariboru je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16 tisoč kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb iz tega obdobja razmeroma velika.

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content