spot_img

Bo grad Hrastovec po izpraznitvi oskrbovancev spet postal biser kulturne dediščine?

V zadnjem tednu

Socialno varstveni zavod Hrastovec je v zadnjem tednu pridobil skupaj 150.000 evrov državnega denarja za dve naložbi. Za obnovo stopnic je ministrstvo za kulturo namenilo 100.000 evrov, denar pa bo prenesen na ministrstvo za delo.

Projekt obnove so v zavodu pripravili skupaj z Zavodom za kulturno dediščino Maribor, ki bo prav tako prispeval del sredstev, nekaj bo dodal tudi zavod sam. Računajo, da bi s projektom obnove stopnišča zaključili v naslednjih dveh letih.

Vodstvo zavoda sicer že najmanj deset del prizadeva, da bi grad izpraznili. Slednji pa bi bil po izpraznitvi namenjen za potrebe turistične dejavnosti in lokalne skupnosti, saj je po mnenju strokovne javnosti eden lepših biserov v Slovenskih goricah, za katerega pa mnogi sploh ne vedo. Objekt je dobro ohranjen in s temi obnovami bi lahko postal še bolj privlačen.

Trenutno imajo v teku kar nekaj investicij, s pomočjo katerih bi želeli gradu povrniti svojo prvotno funckijo. Poleg grajskih dejavnosti bi v njem vseeno ostale nujne socialno- varstvene službe, a v bistveno bolj okrnjeni obliki.

Po zagotovilih direktorja Socialno varstvenega zavoda Hrastovec Aleksandra Gungla bi v gradu tako ostale zgolj varovane enote, za potrebe nege oseb z večjimi disfunkcijami. Poleg tega pa bi prostore lahko ponudili tudi drugim tovrstnim vsebinam.

Dolgoročni cilji so torej zastavljeni, revitalizacija gradu Hrastovec je po finančni plati megalomanski projekt, podoben recimu obnovi gradu Viltuš v Selnici ob Dravi. Druži ju pa tudi eno pomembno dejstvo, gradova sama po sebi ne predstavljata kulturne dediščine evropskega formata, zato bi morala biti zasnovana v multifunkcijskem smislu. Torej bi denimo  grad Hrastovec poleg grajske dejavnosti, lahko ponujal tudi kakšna prenočišča, restavracije, prostor za prosti čas in možnost organizacije porok ali prireditev raznoraznih zaključnih družb.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel