Baumüller z novo halo širi svojo dejavnost

Slovenske Konjice, Baumuller Dravinja. Podjetje Baumuller Dravinja, kjer zakljucujejo investicijo v nove proizvodne prostore. Foto: Arhiv podjetja Baumuller Dravinja

Konjiško podjetje Baumüller Dravinja, ki je del skupine nemškega proizvajalca pogonov in avtomatizacije Baumüller, marca proizvodnjo širi v novo halo, ki je že skoraj povsem dokončana in so jo nedavno že slovesno odprli. Naložba v nepremičnine in dodatno tehnologijo je vredna okoli sedem milijonov evrov in so jo v celoti financirali sami.

Kaj bodo pridobili z novim objektom?

Kot je ob odprtju povedal večinski lastnik nemške skupine s sedežem v Nürnbergu Andreas Baumüller, bodo z novim objektom podvojili zmogljivosti za proizvodnjo električne opreme, vanj pa se seli tudi proizvodnja kablov, s čimer bodo pridobili več prostora za končno montažo v okviru proizvodnje kovinskih delov.

Ob gradnji dobre štiri milijone evrov vredne nove hale so med drugim investirali tudi v nov prebijalni stroj, laserski rezalnik in varilni robot, s čimer bodo izboljšali možnosti za obdelavo nerjavnega jekla, hkrati pa so z razširjenimi skladiščnimi površinami in tremi novimi sistemi izboljšali tudi dobavo materialov.

Kot je za STA povedal eden od dveh direktorjev podjetja v Slovenskih Konjicah Jožef Klajnšek, jim bo širitev proizvodnih zmogljivosti omogočila še bolj optimalno izpolnjevanje vse večjega števila naročil in uspešno rast podjetja, ki ob izdelkih iz jeklene pločevine in legiranega jekla proizvaja tudi izdelke iz aluminija.

Baumüller Dravinja beleži pozitivne finančne rezultate

Baumüller Dravinja je v zadnjih treh desetletjih, odkar so del nemške skupine, beležil veliko rast in postaja pomemben zaposlovalec v regiji. Število zaposlenih so od leta 1992 do danes iz takratnih 32 povečali na 370, svoje proizvodne površine pa so s 3600 povečali na že več kot 13.000 kvadratnih metrov. Samo v zadnjih desetih letih so prihodke od prodaje z deset milijonov evrov zvišali na 40 milijonov evrov (podatek za lani).

“Zaradi širitve proizvodnje znova iščemo kadre in želimo zrasti na preko 400 zaposlenih, v dveh do treh letih pa prodajo povečati na 45 milijonov evrov. Kot za mnoge druge je tudi za nas pridobivanje dodatne delovne sile težava. Najraje sicer iščemo lokalno, a ta bazen je skoraj izpraznjen, tako da k nam na delo prihajajo ljudje iz širšega severovzhodnega dela države, nekaj delavcev smo uspeli pridobiti iz držav nekdanje Jugoslavije, aktivno sodelujemo tudi z agencijami, ki iščejo kadre na trgu,” je dejal Klajnšek.

Kot je še povedal, kadrovske težave v sodelovanju s kupci zaenkrat uspešno rešujejo, je pa v zadnjih mesecih opaziti upad naročil, bodisi zaradi energetske krize ali vojne v Ukrajini. Pričakujejo, da bodo letos nekoliko stagnirali, tudi finančni načrt predvideva prihodke v približno enaki višini kot lani.

Konjiško podjetje sicer za potrebe skupine, ki ji pripada, proizvede letno le okoli sedem odstotkov izdelkov, vse ostalo prodajo zunanjim kupcem. Skoraj vsa proizvodnja gre v tujino, največji trgi pa so Nemčija, Avstrija, Češka, Švica in Francija.

Tako kot v številnih drugih podjetjih je zadnje leto tudi na njihovo poslovanje pomembno vplivala energetska draginja

Za elektriko imajo sicer že od prej sklenjeno pogodbo še za letošnje leto, drugače pa je s plinom, saj ga letos kupujejo po kar šestkrat višji ceni kot lani. Pomemben vpliv na poslovanje imajo tudi stroški dela, a, kot je dejal Klajnšek, imajo vsi zaposleni plače, višje od minimalne.

Da bi kar se da zmanjšali odvisnost od energetskih trgov in hkrati prispevali k zmanjšanju okoljskega odtisa, bodo v nekaj tednih na strehah podjetja v omrežje priključili lastno sončno elektrarno, v prihodnosti pa pričakujejo, da bo skoraj celotna dnevna izmena – odvisno od količine sončnega sevanja – delala z lastno pridelano energijo.

Skupina Baumüller je sicer vodilni proizvajalec električnih pogonov in avtomatizacije. Približno 2000 zaposlenih v proizvodnih obratih v Nemčiji, na Češkem, v Sloveniji in na Kitajskem ter v več kot 40 podružnicah po vsem svetu razvija in proizvaja pametne sistemske rešitve za strojništvo in e-mobilnost.