spot_img

AVP opozarja na pomen reševalnega pasu

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Po dveh pandemskih letih je Agencija za varnost prometa ponovno organizirala skupno akcijo gasilcev, reševalcev, policistov in DARS, katere namen je množično opozarjati in ozaveščati, da je pravilno razvrščanje v primeru zastojev na avtocesti življenjskega pomena. Tokratna akcija je namenjena domačim in tujim voznikom, ki jim delijo nov letak Ustvari reševalni pas v šestih jezikih (slovenski, angleški, hrvaški, nemški, madžarski in italijanski), vodo (Ostani zbran, ko sedeš za volan) ter magnetne nalepke Reševalni pas za vozila. 

Reševalni pas rešuje življenja

Ne glede na razlog zastoja je na avtocestah nujno ustvariti reševalni pas, ki intervencijskim služba omogoči hitrejši dostop do kraja nesreče oz. drugega izrednega dogodka. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajno levem prometnem pasu, se morajo razvrsti čim bolj levo, tudi čez robno črto. Enako velja za vozila na desni strani vozišča, ki naj se umaknejo tudi na odstavni pas.

Agencija za varnost prometa ob tem še poziva voznike, naj se na avtocestah držijo pravila Vozi desno, prehitevaj levo, saj pri vožnji na avtocesti ne velja prosta izbira prometnih pasov.

Vse se je začelo leta 2013…

Pogumna gasilca sta leta 2013 večji del poti, ko so se intervencijska vozila prebijala po avtocesti med nepravilno razvrščenimi in stoječimi vozili, pretekla pred gasilskim vozilom in v polni opremi, pri skoraj 30 stopinjah C zunanje temperature. Pri tem sta pozivala voznike, naj se umaknejo na stran in tudi na roke umikala vozila, da sta lahko prispela na kraj prometne nesreče. Na pobudo enega izmed njiju, Anžeta Albrehta, je pred leti zaživela Facebook stran “Ustvarimo reševalni pas na avtocestah“. Ustanovljen je bil Zavod Reševalni pas, ki skrbi za ozaveščanje voznikov in voznic, kako pravilno ravnati ob prometnem zastoju na avtocestah. V sodelovanju z Agencijo za varnost prometa in DARS Anže vsak mesec razdeljuje tudi magnetne nalepke – Reševalni pas, ki opozarjajo na pravilno razvrstitev.

Danes ima to nalepko že več kot 60.000 vozil, med njimi več deset reševalnih služb in preko 150 gasilskih enot.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Do tega trenutka le malo odločitev za oddajo stanovanja državi

Stanovanjski sklad RS se je v okviru javnega najema stanovanj, pri katerem na trgu najema stanovanja in jih oddaja...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img