spot_img

30 let delovanja Skupnosti občin Slovenije

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Skupnost občin Slovenije je obeležila 30 let svojega obstoja. Predsednik Pahor je na slovesnosti nastopil kot slavnostni govornik. Na slavnostnem dogodku ji je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil zahvalo za pomembno vlogo pri povezovanju slovenskih občin in sodelovanju v dobro ljudi in države.

Častna članica Skupnosti občin Slovenije Magdalena Tovornik je zbranim ponudila vpogled v začetke te zagovorniške organizacije lokalnih skupnosti in burnih časov, ko je ob začetkih demokracije v Sloveniji na lokalnem nivoju »mrgolelo novih političnih strank, beseda koalicija bila popolna neznanka, usklajevanje stališč pa Sizifovo delo«. Ne glede na to, da je bilo delo na začetku Skupnosti v veliki meri usmerjeno v spremembo lokalne samouprave, v neposredno izvolitev županov z izvršno oblastjo, v zmanjšanje števila svetnikov in preoblikovanje obstoječih občin pa je izpostavila, da je »temeljna ideja Skupnosti ostala ves čas vodilna in v ospredju: oblikovati močnega in enotnega sogovornika vsakokratni vladi – pa naj gre za zaščito lokalnih interesov ali za njihov razvoj«.

Predsednica skupnosti občin Slovenije Jasna Gabrič je ob prevzemu zahvale predsednika Republike izrekla hvaležnost za počastitev z izrednim priznanjem: »Takšno priznanje pomeni ogromno, saj potrjuje, da je trud zadnjih tridesetih let in predvsem tesno sodelovanje izjemnih posameznikov, ki so v teh letih sooblikovali našo skupnost ter pomembno prispevali k njenem oblikovanju in razvoju, prepoznan celo na vrhu države«.

Slavnostnega dogodka so se poleg županj in županov občin članic Skupnosti občin Slovenije udeležili še predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel, častni člani Skupnosti občin Slovenije Mirko Brulc, Leo Kremžar ter bivši predsednik Skupnosti Boris Sovič.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img