Zlate lisice ne bo več – tekmovanje ostaja v Krajnski Gori, a pod novim imenom

Jubilejna 60. Zlata lisica je minila brez pravega mariborskega pridiha, s tem pa se končuje bogata era smučarskih tekem na Pohorju. Vpliv prestavitve tekmovanj v Kranjsko Goro je bil viden že v preteklih letih, zdaj pa je dokončno jasno: Zlate lisice v Mariboru ne bo več.

Upanje za vrnitev smučarskih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju v Maribor je ugasnilo že pred časom. Kljub temu so slovenski smučarski veljaki uspeli obdržati tekmi v Sloveniji. Slalom in veleslalom v Kranjski Gori sta že potrjena v koledarju Mednarodne smučarske zveze FIS za 4. in 5. januar 2025.

Vendar pa se s tem poslavlja tudi prepoznavno ime, vsaj kar zadeva tekme najvišjega ranga. Po poročanju Sportkluba organizatorji ne nameravajo pogajati o nadaljnji uporabi imena Zlata lisica.

V zadnjem desetletju so najboljše smučarke sveta na Mariborskem Pohorju tekmovale le trikrat, zadnjič v sezoni 2018/19. Sprva je za organizacijo v primeru selitve v Kranjsko Goro še vedno skrbel Branik, vendar je v prejšnji sezoni, ko je bilo že pred zimo jasno, da bo tekma na Gorenjskem, organizacijo tekmovanja prevzela Smučarska zveza Slovenije oziroma njen zavod Sloski.

Tekmi za svetovni pokal januarja letos sta sicer še nosili ime Zlata lisica, SZS je Braniku za najem blagovne znamke odštela 20.000 evrov, vendar to ni spodbudilo prodaje vstopnic na Štajerskem ali prineslo omembe vrednih trženjskih učinkov. V sezoni 2024/25 bo drugače. Zlate lisice, kot smo jo poznali, ne bo več.

Kranjska Gora bo tako v prihodnje edina slovenska prizorišča smučarskih tekem svetovnega pokala za ženske. Tamkajšnja organizacija se je v preteklih letih izkazala za uspešno, zato lahko pričakujemo, da bodo tekme na Vitrancu postale tradicionalna in priljubljena postaja v koledarju smučarske sezone.

Maribor pa se bo moral sprijazniti s tem, da je Zlata lisica del preteklosti.